Zašto nam se posle izlaska u grad i konzumiranja alkohola jede pljeskavica

2
670
Foto: Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali zašto po povratku iz izlaska žudite za sočnim komadom mesa? Naučnici su možda konačno došli do odgovora. Australijski istraživači kažu da alkohol podiže nivo hormona u telu zbog kojih žudimo za proteinima.

Na Međunarodnom kongresu o gojaznosti u Melburnu biće predstavljeni rezultati studije koja je 24 sata pratila navike 9.341 odraslog Australijanca. Njih 40 odsto je tog dana konzumiralo alkohol. Istovremeno, oni su konzumirali više slane hrane od onih koji nisu pili, kao i mnogo više kalorija od ostalih. Većina od skoro 4.000 ispitanih konzumenata pića odlučila je da se zasiti nemasnim mesom, ribom i orašastim plodovima, ali trećina je odabrala kebab i čips. U srpskoj verziji, to bi bila pljeskavica ili neko drugo meso sa rošljilja na obližnjem kiosku brze hrane.

Poznato je da alkohol povećava apetit, posebno žudnju za slanom hranom. Nedavna istraživanja pokazala su se nivoi FGF-21, hormona koji povećava želju za proteinima, povećavaju nakon konzumiranja alkohola – rekla je vodeća autorka studije, dr. Amanda Greč.

Ona predlaže da posle izlaska umesto kalorične i nezdrave hrane birate sir, neslane orašaste plodove i sirovo povrće ili humus.

Povrh svega, budite sigurni da se pridržavate smernica za unos alkohola, čije ispijanje nosi i druge rizike osim gojaznosti – dodala je ona.

Izvor: N1

Prethodni članakRutinska pobeda Borca u Kraljevu na startu Kadetske lige
Sledeći članakDrugačiji pristup tragediji, nesreća u Ovčar Banji u činjenicama

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here