Zbog visokih temperatura buknuo polen, alergije stigle pre proleća

0
254

Kovid-19 mutirao je nekoliko puta, a samim tim i simptomi su bili različiti, od visoke temperature do blage, od glavobolje i bolova u zglobovima, do kašlja i umaranja. Za ovo doba godine karakterističan je grip, mada, kako objašnjavaju lekari, on nije rasprostranjen, te ga u mnogim gradovima gotovo i nema.

Prisutne su i druge respiratorne i infekcije, ali ne u velikom broju, kažu lekari.

Ali što građane dodatno zbunjuje je nešto ranija pojava alergija. Zbog visokih temperatura, došlo je do pojave polena, a samim tim uskoro možemo očekivati i uranjenih alergijskih reakcija.

Došlo je do pojave prvenstveno polena drveća. U vazduhu se očitavaju vrednosti zrna polena jove, ali to još nisu alarmantne vrednosti. Tisa i čempres imaju visoke vrednosti trenutno. U malim količinama ima i zrna polena jasena, bresta, platana i topole, a očekujemo uskoro da počne i hrast i vrba. Ono što je bitno pomenuti jeste da se uočavaju i niže vrednosti polenovih zrna breze koji je najjači alergen. Zasad ovo nije dovoljna količina da izazove tegobe, ali se to očekuje za nekih 10 do 15 dana ukoliko ne bude velikih padavina. Ljudi koji pate od alergija već sada treba da se jave lekaru da bi na vreme počeli sa terapijom – rekla je za „Blic“ Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako razlikovati alergiju od kovida?

I ove godine prolećna sezona alergija je posebno izazovna zbog pandemije kovida-19, te pacijenti sa alergijama mogu biti u nedoumici da li su njihovi simptomi možda i simptomi kovida 19. Jedini pouzdan način da utvrdimo da li je reč o kovidu ili alergiji je da uradimo test na koronu.

Kijanje, svrab i peckanje grla, sekrecija iz nosa, otežano disanje i kašalj su simptomi koji su karakteristični za alergijski rinitis, ali i za virusne prehlade. S obzirom na to koliko kovid-19 može biti ozbiljno oboljenje, izuzetno je važno na vreme ga prepoznati, lečiti, kao i preduzeti sve mere opreza kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, tako da svi lekari kao prvi korak preporučuju testiranje na kovid.

Važno je naglasiti da ukoliko imate alergije, uvek možete istovremeno imati i virusnu infekciju, pa tako i kovid-19. Važno je porediti simptome, koje u slučaju sezonskih alergija imate svake godine, i uočiti eventualnu razliku u simptomima koja bi se mogla pojaviti. Ovo se naročito odnosi na osobe koje, pored alergija, imaju i alergijsku astmu i osećaju simptome kao što su pritisak u grudima i otežano disanje.

Astma svakako spada u grupu najvažnijih faktora rizika za teže oblike kovida-19. Zato je izuzetno važno za osobe sa alergijama i alergijskom astmom da redovno koriste terapiju i da se pridržavaju svih mera za kontrolu bolesti.

Izvor: Blic

Prethodni članakJezivi slučajevi fizičkog i psihičkog zlostavljanja
Sledeći članakDuda Sanadze, košarkaši Borca i “Mozzart“ podržali udruženje koje brine o deci oboleloj od malignih bolesti

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here