Značajan broj radnika “Fijata“ koji su ostali bez posla zaposlio se u “Forverku“

4
528

ČAČAK – Više od 100 bivših radnika “Fijata“ se od letos zaposlilo u drugim kompanijama u Kragujevcu, Čačku i Kraljevu, rekli su, na osnovu svojih procena u Gradskom veću Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK).

Predsednik SSSK i prvi čovek sindikata fabrika “Fijat Krajsler automobili“ (FCA) u Kragujevcu Saša Đorđević je rekao agenciji Beta da se “dobar deo radnika već snašao“.

On je procenio da oko 30 odsto radnika koji su proglašeni za tehnološki višak sada ima neki drugi posao, kroz zvanično zapošljavanje ili neki drugi vid radnog angažovanja.

I dalje nema zvaničnih podataka o broju “Fijatovih“ radnika u Kragujevcu koji su letos otpušteni uz otpremnine, ali se procenjuje da ih je više od 1.300.

Beta je ranije objavila informaciju da se njih 1.085 prijavilo na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje gde su ostvarili pravo na mesečnu novčanu naknadu najduže do 12 meseci u zavisnosti od dužine radnog staža.

Đorđević je naveo da su do sada bivši radnici pronašli posao isključivo zahvaljujući ličnom angažovanju i da nije bilo “državne pomoći“ koja je za novo zapošljavanje bila dogovorena letos u pregovorima sa zvaničnicima.

On je kazao da se dosta bivših “Fijatovih“ radnika zaposlilo u kompaniji “Forverk“ u Čačku, a otišli su da rade i u “Janfeng“, “Vaker Nojson“, kao i “Simens“ u Kragujevcu ili u “Leoni“ u Kraljevu.

Đorđević je istakao i da mu je poznato da je više od 30 bivših Fijatovih radnika bilo zainteresovano i za rad u kompaniji “Zastava Tervo“ u Kragujevcu.

On nema potvrdu da li se i koliko njih tu i zaposlilo navodeći da “Zastava Tervo“ posle razgovora izabrane kandidate poziva najpre na probni rad.

Prema rečima Đorđevića, bivši “Fijatovi“ radnici se zapošljavaju kao metalo-brusači, metalo-glodači, CNC operateri, kao i na drugim poslovima.

U kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija je posle realizacije socijalnog programa ostalo da radi oko 500 radnika od ranijih 2.016.

Izvor: Beta

Prethodni članakDomaća romantična komedija na repertoaru Doma kulture
Sledeći članakDeo teritorije Čačka sutra osam sati bez struje

4 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here