“Pare koje se sada dele, na kraju će vraćati svi građani, i to sa kamatom“

6
480

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da će neselektivna davanja iz budžeta penzionerima, mladima i ostalima u poslednje tri godine, na kraju platiti svi građani s kamatom.

Država je, prema računici Fiskalnog saveta, od 2020. i pandemije, pa zaključno sa ovom godinom, iz budžeta isplatila građanima, mladima, penzionerima neselektivno više od dve milijarde evra.

Petrović u intervjuu za Novu ekonomiju objašnjava da tu nema nikakvog mističnog helikopterskog novca koji je pao odnekud.

To je došlo iz zaduživanja, pošto mi svake godine imamo deficit budžeta od oko dve milijarde evra. To je dug svih građana ove zemlje i oni će to s kamatom da plate – upozorio je on.

Predsednik Fiskalnog saveta ukazao je na to da je deljenje novca sigurno delom uticalo i na inflaciju.

Recimo, 2003. u kvartalu pred izbore desio se veliki rast budžetske potrošnje i iza toga rast inflacije. Onda smo 2008. imali izbore i povećanje potrošnje i posle toga smo opet imali veću inflaciju. I sada, kad gledate 2021-2023. imamo koincidenciju tri stvari. Prvo, imamo izbore 2020. pa su odmah posle najavljeni sledeći izbori za dve godine, a dešavaju se sada u decembru. Dakle, stalno neko predizborno i postizborno stanje – predočio je Petrović.

Imamo u tom periodu pomenuta davanja od oko 2,1 milijardu evra koja nisu ciljana i neophodna i, na kraju, imamo i visoku inflaciju, dodao je predsednik Fiskalnog saveta.

Naravno, dobar deo ove inflacije je i uvezen i izazvan krizom energenata. Ali je sigurno jedan deo izazvan i tim preteranim davanjima – mišljenja je Petrović.

Te mere, istakao je on, nisu socijalna politika, iako se najčešće predstavljaju kao mere pomoći građanima.

Kad novac dobijaju i oni kojima nije potreban, to nije socijalna politika. U početku, 2020, opravdanje je bilo kako nema kapaciteta da se odredi ko je ugrožen, a ko ne. Mi smo, međutim, još tad govorili da ne mora tako i davali predloge kako da se, koliko je moguće, fokusiraju mere. U međuvremenu su stigle i socijalne karte, ali neselektivna davanja su ostala i to sad traje već četiri godine – naveo je Petrović.

Ako se stvarno želi poboljšanje socijalne politike, prema analizi Fiskalnog saveta, sredstva bi mogla da se, na primer, upute u dečju zaštitu, deo bi mogao da ide i prema siromašnim starijim ljudima, u koje bi upao deo penzionera, ali bi obuhvatio i stare ljude koji nemaju nikakva primanja.

Da se ne daje novac onima koji imaju visoke penzije, koji žive u dobrostojećim domaćinstvima, koji imaju prihode od imovine – pojasnio je Petrović.

Ovako, dodao je on, imate ad hok mere koje se pravdaju socijalnom pomoći, dok se sistematska socijalna politika zapostavlja. Podsetio je i na to da izveštaj Evropske komisije jasno ukazuje na značajne slabosti sistema socijalne zaštite u Srbiji.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni članakVučić: U decembru će možda biti još jednokratnih davanja države
Sledeći članakKuda za vikend? Predlozi za večernji izlazak

6 KOMENTARA

  1. Izgleda Aki da ti ne pripadas ni jednoj grupi za dodelu nekog novca. pomoci. Ah kako bi ga zgrabio. Pa si besan, ujedao bi. Takve znam bolje od sebe. Nije lepo vredjati nase sugradjane.Posla ima. Ko hoce da radi, moze da se prehrani. Ne trebaju im kontejneri. Bilo nekad. Sad se I ne spominje. Hvala Bogu.

  2. Jak si ti ekonomista, o građanima se ne misli tako što im daješ 10 000 din. pred izbore nego tako što imaju dobru socijalnu i zdravstvenu zaštitu, dobro plaćen posao. Daš im sad 10 000 dinaara a sledeći mesec jedu iz kontejnera, tako naša država misli o našim građanima. Potrošačka korpa 96 000 din a minimalna plata 43 000 din. Hajde „ekonomski stručnjače“ objasni nam kako to da smo ekomoski tigar a isplaćujemo pomoć penzionerima, srednjoškolcima, studentima…..pola staovništva ne može da se prehrani. Uzmi malo parizera možda ti se malo razbistri u mozgu, slepče.

  3. Gospodine Petrovic je uvek protiv. Licno mislim da je dobro sto drzava ima mogucnosti da koliko toliko podeli svom narodu. To je lep gest. Niko nece da se obogati od toga. Ali mu je milo da neko misli o coveku. Kaze gdin Petrovic da se daje I onome kome ne treba. U pravu je. Kome ne treba ne mora ni da uzima.Ili da vrati ako je uzeo a smatra da nije trebao. Stvar izbora. Ako tih I takvih ima molim vas da nas neko relevantan obavesti. Nisam ni u jednoj grupi da dobijem neku od navedenih pomoci. Ali mi je milo zbog mnogih koji se raduju.

    • Svako ko bar nešto zna o ekonomiji ovako nesto ne moze da podržava tako da sam siguran da sa ekonomijom nemate veze. Kakva je mogućnost ako u budžetu svake godine ima deficit (MANJAK)? Hoće li biti lep gest onome ko to bude trebao da vraća za neku godinu, naravno uz kamatu? Da li napokon možete da shvatite da država raspolaže parama svih nas a da to nije preduzetnička radnja u kojoj vlasnik deli pare jer je u mogućnosti? Uzmite vi kredit pa podelite pare komšijama, to će biti jako lep gest. Primenite na sebi ono što podržavate.

    • Takvi samozvani ekonomisti i strucnjaci kao ti sns placenice su doveli ovu drzavu do prezaduzenja…tebi ,,ekonomista“ bas prija parizer i nastavi da uzivas u njemu do kraja zivota…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here