Stiže zahlađenje kao najava za zimu

0
665
Foto: Darka Simeunović/Fejsbuk stranica Fotografije Čačka i okoline

Meteorolozi najavljujuda je pred nama hladniji period, kao i da je zahlađenje koje je najavljeno u narednim danima prvi korak ka zimi koja nam dolazi.

Meteorolog Nedeljko Todorović ističe da bismo u narednim danima mogli da vidimo prvi sneg, pre svega u brdsko-planinskim predelima.

Na području Vojvodine, Beograda, donjeg Podrinja, Pomoravlja, većeg dela Šumadije vrlo je mala verovatnoća da bude snega. To može samo neki ćuvik na iskoči, kao što su Avala i Fruška gora, ali u principu u nižim predelima neće biti. Ali zato bi bilo snega u brdsko-planinskim predelima, pre svega padao bi na visinama iznad 500 metara. Tu bi se formirao snežni pokrivač. Na visinama od 500 do 1.000 metara možda bi ga bilo nekoliko centimetara, a na visinama iznad 1.000 metara bilo bi ga negde između 15 i 20 centimetara – objasnio je Todorović.

Poručuje i da postoji mogućnost da se zabele i neka mesta u nižim brdsko-planinskim predelima kao što su: Užice, Kuršumlija, Prijepolje, Vranje i Dimitrovgrad.

Dodaje i da će sutra ujutru i dalje biti padavina, negde kiše, a ponegde i snega.

Zima je pred nama, tj. prvi korak, vežba za predstojeću zimu – naglašava Todorović.

Ukazuje da je pred nama veoma promenljivo vreme sa čestim naoblačenjima, blagim skokom temperature na nekih 10 do 12 stepeni Celzijusa, pa onda zahlađenjem na maksimalne temperature koje su oko ili malo ispod prosečnih vrednosti.

Napominje da je krajem novembra prosečna maksimalna temperatura oko 8 ili 9 stepeni, a kako odmiče decembar pred Novu godinu maksimalna temperatura je oko 4 ili 5 stepeni Celzijusa.

Govoreći o prognozama za naredni period, Todorović kaže da što se novembra tiče u ponedeljak i utorak sledi blagi porast temperature i snežni pokrivač će na visinama do 1.000 metara da se istopi, a ostaće ga samo na visinama iznad 1.000 metara.

Od 22. ili 23. novembra sledi opet jedno novo zahlađenje, naoblačenje, kiša, pa i sneg. To je sledeća prilika da u nižim predelima bude prvog snega ili drugog, zavisi koji deo Srbije posmatramo. Tako da praktično do kraja novembra ne možemo da očekujemo neku topliju varijantu vremena, nego samo hladnije i hladnije. I tako bi se nastavilo i tokom decembra – objašnjava Todorović.

Da li će biti kasnije tokom zime, odnosno u januaru i februaru, biti ozbiljnije hladnoće, jakih mrazeva ili dužeg zadržavanja snežnog pokrivača, kaže da u ovom trenutku to teško može da se predvidi.

Napominje da ima smisla da posle ovako toplog leta očekujemo hladnu zimu.

Ali pitanje je koliko će to biti hladno. Posle nekog dužeg perioda toplog, normalno sledi jedan period i hladnijeg vremena, ili kao što je u oktobru bio manjak padavina, palo je svega možda 30-40 odsto od mesečnog proseka i zato ćemo sada u novembru da imamo čak i dvostruko veću količinu. U tom smislu važi i poređenje sa temperaturom, ali nažalost nemoguće baš tačno u detalje prognozirati u kom mesecu. Verovatno će to biti u januaru i februaru, manja je verovatnoća u decembru – zaključio je Todorović.

Izvor: RTS

Prethodni članakObjavljen kalendar aktivnosti za malu maturu, evo šta sve treba da znaju roditelji i đaci
Sledeći članakMijatović: Uz pomoć publike do pobede nad FMP-om

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here