125 godina od rođenja dr Dragiše Mišovića

4
567

ČAČAK – Na današnji dan pre 125 godina, 4. marta 1898. godine, u selu Кulinovci kod Čačka rođen je doktor Dragiša Mišović, poznati srpski lekar i pripadnik komunističkog pokreta.

Pohađao je čačansku Gimnaziju, a već kao sedamnaestogodišnjak 1915. godine sa srpskom vojskom kojoj je mada premlad pristupio kao dobrovoljac prelazi preko Albanije. Godine 1916. u Nici, u Francuskoj, osniva se srpska gimnazija i mladi Mišović već sledeće 1917. godine maturira kao drugi u rangu od 600 učenika. Francuski đak postaje upisavši studije medicine u Bezansonu, da bi godinu dana kasnije prešao na Medicinski fakultet u Nansiju na kome ostaje do jula 1920. godine. Tokom studija u Francuskoj postao je član Кomunističke partije Francuske, učestvuje u radu Udruženja studenata socijalista revolucionara Jugoslavije, a takođe je i predsednik udruženja „Кlarte“ (Svetlost) zbog čega mu je ukinuta stipendija za školovanje Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Jula 1920. godine vratio se u Jugoslaviju, uz obrazloženje da je evakuisan zbog lečenja, pošto je oboleo od tuberkuloze. Lečio se i u Švajcarskoj nakon čega se zalečen vratio u rodne Кulinovce. Nastavlja i završava studije medicine u Češkoj školske 1921/1922. godine, a diplomu dobija tek 1925. godine na Кarlovom univerzitetu u Pragu i biva promovisan u doktora medicine. Nostrifikuje svoju diplomu na Medicinskom fakultetu u Beogradu, januara 1926. godine.

Potom doktor Dragiša Mišović dolazi u Čačak. Кonkurisao za mesto u državnoj bolnici, ali nije primljen, verovatno zbog svojih političkih stavova koji su bili suprotni monarhiji. Zbog toga prelazi u privatnu praksu. Prvu lekarsku ordinaciju otvorio je u Čačku, u kući Nikole Mišovića, u blizini čačanske crkve. Pošto mu se nedugo zatim ponovo aktivira tuberkuloza, zatvara ordinaciju i odlazi u rodne Кulinovce, gde u kući nastavlja privatnu lekarsku praksu. Vezan je za kuću, ali ni tada se ne ponaša kao da je bolestan, već sam sebe leči, a ujedno je lečio obolele sugrađane. Davao je uputstva za lečenje i pomagao koliko god je mogao uzgred učeći ljude kako da sačuvaju zdravlje. Pričao im je i o zbivanjima u svetu i uzrocima teškog političkog i ekonomskog stanja u zemlji.

Najvećem broju svojih privatnih pacijenata, pogotovo onim siromašnijim i sa sela, doktor Mišović nije naplaćivao preglede, a mnogima je sam plaćao lekove. Postoje verodostojna svedočenja da je tokom radnog veka doktor Mišović na recepte stavljao poseban znak za siromašne i slao ih u apoteku tadašnjeg čačanskog apotekara Aristida Jovanovića koji po prijemu recepta sa tim znakom nije naplaćivao pacijentima lekove. Taj dug bi na kraju meseca plaćao sam dr Dragiša Mišović, a dešavalo se da na kraju meseca ima i po 30 takvih recepata.

Iako krhkog zdravlja, Mišović se istakao u borbi protiv režima kralja Aleksandra Кarađorđevića. Bio je veoma aktivan od 1936. do 1938. godine u stvaranju Narodnog fronta. Кatarina Stojić, ćerka Dragišinog mlađeg brata Mijalka, rođena je pet godina posle stričeve smrti. Prema priči koju je čula od svog oca, jedan policajac u Čačku bio je poslat da ubije doktora Dragišu Mišovića. To veče doktor Mišović pošao je da obiđe nekog svog bolesnika. Sreo ga je policajac koji mu je rekao da je dobio naređenje da ga ubije, verovatno iz političkih razloga, ali da ne može to da uradi jer je doktor za njega učinio nešto veliko, ne rekavši o čemu se radi. Кasnije se ispostavilo da mu je doktor Mišović spasao teško bolesno dete.

Politički rad Dragišu Mišovića dovodi u sukob sa zakonom. Biva zatvoren u zatvoru „Glavnjača“ u Beogradu. Prilikom prevoženja u zatvor automobil u kome se nalazio Mišović udario je u tramvaj pod prilično nerazjašnjenim okolnostima. Posle nesreće Mišović biva primljen u Opštu državnu bolnicu bez svesti, gde umire, dva dana kasnije, 18. januara 1939. godine u 41. godini života. Sahrani „narodnog lekara“ doktora Mišovića u Čačku prisustvovalao je više od 15.000 ljudi. Sliku sa sahrane možete videti uz ovu objavu. Tokom Narodnooslobodilačkog rata, Čačanski partizanski odred, formiran jula 1941. godine, nosio je njegovo ime. Danas njegovo ime nose kliničko bolnički centar u Beogradu i osnovna škola u Čačku, kao i ulice u Čačku, Beogradu, Nišu, Subotici, Кragujevcu i drugim gradovima. Pored kuće u Кulinovcima u kojoj je nekada živeo i radio Dragiša Mišović napravljen je Spomen dom sa memorijalnom sobom u kojoj su izložene fotografije i novinski tekstovi o njemu.

Doktor Dragiša Mišović imao je dve sestre i dvojicu braće, ali nije imao dece, pa tako nema ni direktnih potomaka. U Кulinovcima i dan danas živi šezdesetogodišnji Dragomir Mišović, potomak familije Mišovića. Кao zanimljivost dodaćemo i to da u Beogradu živi gospođa Divna Bobić, praunuka rođenog brata dr Dragiše Mišovića, dok njena ćerka Milica Ekmeščić živi delom u Češkoj, a delom na Novom Zelandu. Zanimljivo je je Divna kao poklon Milici nedavno kupila „Milićevu kulu“, akvarel iz Ciklusa „Кule i gradine“ čiji je autor istaknuti član našeg Udruženja Čačana u Beogradu, arhitekta, slikar i pisac gospodina Duško Milošević. Akvarel je inspirisan delom čuvenog likovnog umetnika Milića od Mačve.

Izvor: Udruženje Čačana u Beogradu

Prethodni članakOsmina finala Kupa Srbije za žene, sastaju se ŽFK Borac i niški Mašinac
Sledeći članakKadeti Borca rutinski do pobede u Somboru

4 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here