ČAČAK – U Donjoj Trepči danas se održava takmičenje u pripremanju najbolje riblje čorbe, a kako su saopštili organizatori učešće je uzelo 27 ekipa kako iz Čačka, tako i iz drugih gradova Srbije.
Večina takmičara ističe da tajna u pripremanju ukusne čorbe, leži u raznovrsnim ribama, ali i određenima začinima.
Branko Vulović iz Mrčajevaca od samog početka učestvuje na ovoj manifestaciji.
Ističe da su sve čorbe dobre, ali da pobednika izdvoje male nijanse.
– Za dobru čorbu mora da ima više vrsta riba, ali kvalitetnih. Međutim, neophodni su i kvalitetni začini, to je siguran recept za dobru čorbu – istakao je Vulović.
Milutin Šaljić i Goran Tripković su učesnici iz Smedereva i po prvi put se takmičenje na Ivanjdanskom kotliću.
Ističu da je za pripremanje ukusne čorbe, osim osnovnih sastojaka, potrebna ljubav prema tome što radite.
– Da bi se pripremila jedna dobra čorba potrebno je dosta ljubavi, rima iz Dunava ili Morave. Pošto smo mi vukovi sa Dunava, doneli smo osam vrsta riba. Tajna leži i u začinima, ali ne želimo da otkrijemo – kažu Milutin i Goran.
Predsednik Mesne zajednice Donja Trepča, Drago Bogićević, kaže da je ova manifestacija od velikog značaja za selo, jer okuplja veliki broj ljudi.
– Danas je Ivanjdan, dan kada ljudi posle napornog rada prethodnih dana malo odmaraju. Ovo je prilika da dođi i da se provesele – istakao je Bogićević.
Tokom godine u mnogim selima na teritoriji grada Čačka se održavaju razne manifestacije i da se na taj način gaji duh zajedništva, kaže pomoćnik gradonačelnika Vladan Milić.
– Grad pomaže sve manifestacije, pa i ovu u Donjoj Trepči. Manifestacija Ivanjdanski kotlić ima tradiciju, održava se sedam godina i svake godine vidimo napredak. Nema nikakve sumnje da ćemo nastaviti podržavanje menifestacija – rekao je Milić.
Ovu manifestaciju za dva dana, koliko traje, poseti više od 1.000 ljudi.
Izvor: MNA