Predstavljen program Fonda za inovacione delatnosti

1
254

ČAČAK – Naučno tehnološki park Čačak u saradnji sa Fondom za inovacione delatnosti, organizovao je predstavanje programa Fonda za inovacione delatnosti i to Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija.

Predstavljanje programa održano je u sredu u prostorijama Startap centra NTP Čačak. Fond je jedina državna organizacija, kojoj je taj mandat dat zakonom, specijalizovana za pružanje podrške inovacionoj delatnosti i upravljanje finansijskim sredstvima za podsticanje inovacija.

Fond je aktivan od 2011. godine i pionir je u institucionalnom sprovođenju podrške i podsticaja inovacijama u oblasti privrede. Najviše se zalaže za uvećanje kapaciteta startap i raspoloživih resursa za njihov rast. Cilj fonda je unapređenje veze između nauke, tehnologije i privrede i doprinosi podsticanju razvoja inovativnog preduzetništva.

Program ranog razvoja namenjen je mikro i malim preduzećima, koja posluju ne duže od tri godine, a koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Inovativni projekti preduzeća se sufinansiraju u iznosu od 80 hiljada evra.

Inovativni ljudi koji nemaju registrovane firme, a imaju inovativne ideje mogu da registruju svoje firme i odmah apliciraju za Program ranog razvoja, isto tako mogu da se jave na Javni poziv Startap centra Naučno tehnološkog parka Čačak koji je zvanično otvoren 24. maja 2019. godine za useljenje u Startap centar i da kroz podršku NTP-a apliciraju za sredstva koja dodeljuje Fond za inovacionu delatnost!

Program sufinansiranja inovacija namenjen je mikro, malim i srednjim preduzećima kojima su potrebna značajna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod.
Inovativni projekti preduzeća se sufinansiraju u iznosu od 300 hiljada evra.

U 2019. godini, opredeljeno je 4,1 milion evra za ova dva programa iz IPA projekta „Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima“.

Javni poziv Fonda za inovacione delatnosti je otvoren do 1. jula 2019. godine. Novčanu pomoć i okviru poslednjeg programa donacija za podršku inovativnim naučno-istraživačkim projektima u Srbiji (2016) dobila je firma Tetragon iz Čačka – za jednokomponentni lepak na vodenoj bazi.

Firmi Uniplast iz Čačka odobreno je finansiranje inovativnog projekta u okviru Programa sufinansiranja inovacija.

U okviru programa saradnje nauke i privrede na osnovu javnog poziva u 2018. godini, finansiranje projekta je dobio Avantech Electronics (Beograd) sa glavnim partenerima Fakultet tehničkih nauka Čačak i Zof Electro doo Čačak sa projektom Smart rent a Parking – inovativna softverska platforma za javni parking koja se može primeniti na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou!

Izvor: Morava info

Prethodni članakZbog zamene električnih brojila jedan deo Čačka u četvrtak bez struje
Sledeći članakČačanski socijalisti tribinom obeležavaju godišnjicu NATO bombardovanja, govore Šainović i Baki Anđelković

1 KOMENTAR

  1. Svaka značajnija inovacija počiva na kvalitetnoj invenciji (pronalasku, izumu). Za razliku od ranije prakse, pronalazači danas rade po narudžbini i daju ideje za inoviranje proizvoda u skladu sa potrebama tržišta. To su takozvane ciljane invencije. Polovinom prošlog veka u bivšem SSSR-u razvijena je TRIZ metodologija, koja je omogućila pronalazačima da mnogo brže dođu do kvalitetnijih izuma u odnosu i na danas važeću metodologiju pokušaja i pogreške. Početkom ovoga veka razvijeni su veoma moćni softveri koji počivaju na TRIZ -metodologiji. Oni omogućuju inženjerima iz razvojnih odeljenja da dođu do kvalitetnih rešenja inženjerskih problema, koji su direktna baza za razvoj izuzetno kvalitetnih inovacija, čime podižu konkurntnost firme u kojoj rade.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here