Adžić: Još jednom ozbiljno razmisliti o povratku đaka u škole

5
1290

ČAČAK – Rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić oglasio se povodom najavljenog polaska đaka u škole u uslovima pandemije koronavirusa.

Adžiževo saopštenje prenosimo u celosti:

Ukoliko Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti izazvane koronavirusom smatra da postoji najmanja realna opasnost koja će uzrokovati povećanje broja obolelih s polaskom učenika u školu, zahtevamo detaljnije razmatranje uslova odvijanja obrazovno-vaspitnog procesa i obezbeđivanje realnih mera opreza i zaštite učenika i nastavnika.

Iako je potcenjivanje struke postalo primat u ophođenju prema mnogim profesijima, ne može se isključiti značaj naučnih saznanja u oblasti, koja se mogu direktno odraziti na zdravlje ljudi, u ovom slučaju dece, koja uvek pripadaju ugroženoj kategoriji u pogledu nastanka i razvoja nekog oboljenja.

Pitanje je jasno, ako maske i štite od bolesti izazvane koronavirusom, kakva druga infektivna i/ili hronična oboljenja može doneti višesatno neadekvatno rukovanje i korišćenje zaštitnih maski?

Da li je donosiocima ovakvih mera poznat uzrast učenika osnovnih škola i na koji način se vrši usmeravanje učenika u srednjoškolskom obrazovanju?

Pošto je vaša stručnost u svim naučnim oblastima iznad svih, zasigurno imate i odgovor na pitanje u kom uzrastu ili na kom smeru srednjeg stručnog obrazovanja, bi kod učenika mogao da se razvije pojam o infektivnim i bakterijskim oboljenjima koja mogu biti izazvana neadekvatnim rukovanjem i nošenjem zaštitnih maski? To naravno da bi se prema istim ponašali odgovornije. Da navedemo samo najbanalnije primere neprekidnog dodirivanja maski rukama, spuštanja i podizanja sa radne površine stola, maske zgužvane u džepu ili đačkoj torbi…

Trenutno je primećen porast kožne infekcije lica i kod dece i kod odraslih. Verujemo da vam struka daje dovoljno znanja u delu daljeg razvoja takvih infekcija i mogućih komplikacija.

I na kraju, može li se podržati i opravdati nastanak i razvoj drugih oboljenja u cilju suzbijanja bolesti KOVID-19?

Osim odgovora na pitanja ovim putem upućenim vama koji ove mere propisujete, tražimo od vas da još jednom razmislite:

1. O odgovornosti i posledicama vraćanja učenika u školske klupe.

2. O realnim i mogućim merama prevencije, shodno ekonomskom i socijalnom statusu i učenika i nastavnika, uslovima koje pružaju školski objekti, kao i uzrastnim karakteristima lica, odnosno njihovoj osposobljenosti za primenu i sprovođenje tih propisanih mera.

3. O hronično obolelima, među kojima ima i učenika i nastavnika, i njihovom uključivanju u predlagane uslove učenja i rada.

Tražimo od vas da stanete svojim potpisom i svojim imenom u pogledu propisanih mera prevencije, čime ćete garantovati bezbednost učenika i nastavnika, čije se učenje i rad odvija u uslovima visokofrekventnih ustanova kakve su škole.

Rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić

Prethodni članakPoraz Borca 1926 na otvaranju šampionata Prve lige Srbije
Sledeći članakPredstavnik privrednika i u novom sazivu Gradskog veća Čačka

5 KOMENTARA

  1. Bravo za komentare! Da li se prosvetni radnici pitaju kako idu deca u vrtice,da li ima tamo hronicnih bolesti i kod vaspitaca i kod malisana?Mnogo je teze odrzati distancu kod predskolske dece,upravo je nemoguce,pa se radi i vaspitaci se ne cuju.Postuju sve propisane mere i nema problema.Nisam dodala jos i da se radi sa vecim brojem dece nego sto ih je u odeljenju.

  2. Prvo se izvinjavam izuzecima, alli prosvetari su najvece lenstine u ovom drustvu. Zar i posle 6 meseci nerada vama se i dalje ne ide na posao???? I ovako ste degradirali svoju profesiju, iz skola izlaze sve losije i neobrazovanije generacije, pa bi da nastavite u tom smeru. Treba da vas je sramota. I drugi ljudi idu na posao, rizikuju svoje zdravlje i zivote, ali zivot mora ici dalje. Deca vise poludese od dokonosti, nemaju nikakve obaveze. I kako je problem da sede u skoli a nisu problem vanskolske aktivnosti gde se druze u velikim grupama, igraonice, rodjendani, kafici….???

    • Potpuno ste u pravu. Šta su trebali da rade, medicinari, apotekari, prodavci, koji su bili izloženi najvećem riziku, i svi mi koji smo radili i dalje radimo za vreme pandemije. Ako se toliko plaše, zašto su onda vodili decu u junu na izlete i eskurzije, pa naravno da ne propadnu dnevnice, a zamislite samo koliko su štetovali jer nisu mogli da uzmu dnevnice za sedam dana Grčke i Italije, pa pokloni koji nisu dobili od maturanata, pa privatni časovi za koje uzmete još sigurno dve mesečne plate. Gospodo prosvetari,mnogo ste razmaženi, koliko znam plate primate u punim iznosima, bar malo imajte srama!!!!!!!!

  3. UZ SVO UVAŽAVANJE SVAKOGA ALI OVI PROSVETNI RADNICI SU MI SE SMUČILI. BUKVALNO NE RADE VIŠE OD POLA GODINE (KAD SE SVE SABERE). UVEK SU NEČIM NEZADOVOLJNI A REZULTATI SU IM NIKAKVI. ĐACI SVE MANJE ZNANJA IMAJU. UGLEDALI SE NA SVOJE UČITELJE PA SU I ONI NEZADOVOLJNI, BESNI. TAKO POSTAJU LOŠI LJUDI. BEZ POŠTOVANJA, TOLERANCIJE, UVAŽAVANJA. MNOGO MI JE ŽAO ZBOG TOGA.

  4. Nemoguce je potpisati odnosno garantovati gore navedeno .Isto je tako nemoguce prekinuti sve zivotne aktivnosti .Malo vise razumevanja a manje filozofije od svih ucesnika bi bilo pozeljno .Nemozemo zaustaviti sve , zivot se nastavlja .Kovid je postao realnost sa kojom moramo da zivimo nazalost

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here