Adžić: Tražimo povećanje zarada u prosveti

6
667

ČAČAK – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije od republičke Vlade traži da u budžetu za 2022. godinu planira veća izdvajanja za zaposlene u školama, rekao je danas rukovodilac tog sindikata za finansije i analitiku Vladimir Adžić.

On je na konferenciji za novinare u Čačku rekao da Unija, sa svojih 800 škola i 30.000 članova, traži korigovanje koeficijenata po kojima se obračunava plata nenastavnom osoblju u školama sa četvrtim i petim stepenom obrazovanja, sa 8,62 na 13,42, odnosno sa 9,16 na 13,65.

Unija traži i isplatu šest Svetosavskih i Novogodišnjih nagrada od 2016. do 2022. godine, kao i plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete.

Taj sindikat traži i hitan dogovor o isplati dugovanja prosvetnim radnicima koji su radili sa učenicima po individualnom obrazovnom planu (IOP programima).

Adžić je dodao da Unija od republičke Vlade traži dogovor oko isplate toplog obroka i regresa za sve zaposlene u prosveti koji na to imaju pravo.

Prema njegovim rečima najavljeni minimalac od 1. januara 2022. godine iznosiće 35.012 dinara, što je za devet odsto više od prošlogodišnjeg minimalca.

Unija se zalaže za odnos zarada jedan prema tri, po kojima bi minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice iznosile oko 35.000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu, za administrativne radnike oko 70.000 dinara, a za sve fakultetski obrazovane u školama oko 105.000 dinara – rekao je Adžić.

On je dodao da očekuje povećanje zarada u prosveti u naredne tri godine, počevši od decembra ove godine, za 20 odsto.

Adžić je podsetio da je prosečna plata u Srbiji za prvih osam meseci bila 64.393 dinara dok je u obrazovanju za isti period iznosila 63.044 dinara i ocenio da je plata zaposlenima u obrazovanju za 2,1 odsto manja od republičkog proseka.

Adžić, koji je i predsednik Sindikat obrazovanja Čačak, rekao je da taj sindikat podržava štrajk zaposlenih u Tehničkoj školi „9. maj“ u Bačkoj Palanci koji će se održati 26. novembra 2021. godine.

Sindikat obrazovanja Čačak oštro osuđuje nezakonitosti u pogledu imenovanja tehnološkog viška, kao i svako drugo nepoštovanje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika,za koji smo se borili i izborili u velikom štrajku 2015. godine – rekao je Adžić.

Izvor: Beta

Prethodni članakTri čačanske firme traže 12 radnika
Sledeći članakTroje Čačana izgubilo bitku sa koronom

6 KOMENTARA

  1. Ih šta ja tražim. Ali dok ne radim i zaradim mućak. Nema hleba bez rada dragi prosvetari. Ovo najviše važi za Adžiću. Radi li on išta. Ili samo mlati ovim transparentima.

  2. Kolko i kako radite plate su vam odlične. Pa vi ljudi samo politiku vodite. I njome se bavite. A đaci? Roditelji? Ne mogu da navašaju para za privatne časove. Sram vas bilo.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here