Adžić (USPRS): Ministre, ne prebacujte odgovornost na nastavnike i roditelje

1
1950
Vladimir Adžić

ČAČAK – Rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić uputio je otvoreno pismo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću povodom informacija o početku naredne školske godine.

Pismo prenosimo u celosti:

Svima je dobro poznata priča o čoveku koji se našao u Tamnom vilajetu, pa nije znao šta mu je činiti, jer bi ga svaka odluka koju donese mogla koštati.

E pa taj čovek, ne može biti jedan ministar prosvete! Tamni vilajet nije ni prostor, a ni vreme kroz koje treba da se kreće jedan ministar. Ministar prosvete mora da stvara uslove bezbednog kretanja obrazovnog sistema, da putevi budu jasni i ishodi očekivani i kada je reč o obrazovanju i kada je reč o životu učenika u uslovima školovanja.

Ne prenosite izbore i odgovornost na nastavnike i na roditelje! Niti primamo Vašu platu, niti imamo Vaša ovlašćenja i privilegije.

Po pitanju izbora modela koje nam nudite, Nastavničko veće i Savet roditelja, ovoga puta ostaju uzdržani, sve do trenutka dok se neko od nadležnih ne izjasni u pisanoj formi i sa svojim potpisom po pitanju epidemiološkog stanja u našoj zemlji i bezbednosti učenika u trenutnim uslovima školovanja.

Što se tiče nabavke dezinfekcionih sredstava, Školski odbor i Savet roditelja neće finansijski učestvovati u obezbeđivanju istog, što je stvar principa i poštovanja zajedništva u kojemu funkcionišu sve ustanove obrazovanje pod nadležnošću MPNTR. Nećemo dozvoliti da nečiju materijalnu mogućnost, koristite kao izgovor ili osudu usmerenu ka onim ustanovama koje ne budu u mogućnosti da za svoju decu i učenike obezbede osnovna higijinska i dezinfekciona sredstava.

Nadamo se da ćete se uskoro setiti tih napred pomenutih privilegija, a koje se odnose i na pristup informacijama od značaja, pa doneti konačnu odluku o modelima u okvirima kojih će se odvijati dalje školovanje, a da uz njih ne „heftate“ i dodatna uputstva o merama opreza, skidajući odgovornost sa sebe, jer svi dobro znamo da te mere ne mogu biti sprovedene.

Setimo se samo činjenice da je sapun u dečjim toaletima prvi put viđen 12. marta 2020. godine. Za učenike je bio prava atrakcija, a za nas nastavnike „prava“ briga. Još tada smo postali dežurni u đačkim toaletima, ali nismo brojali sekunde koje učenik provede u pranju ruku, već vodili računa da se ta „dragocena“ tečnost suviše ne rasipa.

Uz to, setimo se i odluke MPNTR u pogledu ostvarivanje ušteda u sistemu obrazovanja, kojom je norma tehničkog osoblja smanjena, pa smo sada u situaciju da u okviru stoprocentne norme, pomoćni radnik ima zaduženje da obezbeđuje higijenske uslove na površini od 450 kvadrata, a koju u svakodnevnim aktivnostima koriste deca.

Ako govorimo o merama prevencije, onda moramo znati i iz kojih fondova je planirano da budu finansirani izdaci u pogledu njihovog obezbeđivanja, kao i kolika je pouzdanost sprovođenja navedenih mera u pogledu obezbeđivanja bezbednih uslova za školovanje učeniika i rad nastavnika u ustanovama obrazovanja.

Taj put „Kako nam Bog da“ i „Videćemo“, ostavite nekim drugim ministarstvima, koja svojim delovanjem neće ugroziti živote dece i svojih radnika, a pri tome mislimo i na obrazovanje i vaspitanje učenika.

Izvesno je hitno donošnje odluka nadležnih institucija o načinu realizacije obrazovno – vaspitnog rada u ustanovama obrazovanja za 2020/21. godinu.

Od Vas tražimo precizna i jasna uputstva o planiranim modelima nastave i merama prevencije, koja treba da sadrže i jasan finansijski plan za njihovu realizaciju i spovođenje, detaljan plan zaduženja zaposlenih u sistemu obrazovanja, plan posebnih mera u pogledu zaštite starijih kolega i kolega i učenika sa hroničnim oboljenjima…

Pošto u Vašem Dopisu navodite da se ne treba obazirati na Vaše izjave u javnosti, jer su pogrešno interpretirane, ostaje nam da se nadamo da ste upoznati sa vrstom stručne spreme zaposlenih u sistemu obrazovanja i njihovim nadležnostima, pa da ćete shodno tome u ustanovama obrazovanja obezbediti kvalifikovan kadar, ukoliko Vaše mere prevencije budu podrazumevale i rano dijagnostikovanje bolesti izazvane koronavirusom.

Rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić

Prethodni članakBroj pacijenata na kovid odeljenjima pao ispod 80
Sledeći članakSve bolje vesti iz bolnice, na kovid odeljenjima 69 pacijenata

1 KOMENTAR

  1. Bravo za rečeno, država da da sredstva i maske deci. Od roditelja su dovoljne knjige i to je mnogo u ovom haosu. Ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem. Da je sreće kao u evropskim državama pa da knjige obezbedi bar pola država, pola roditelji.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here