Alarmantno! Niko neće da bude nastavnik hemije, slabo interesovanje i na fakultetima gde se obrazuju nastavnici biologije, fizike, matematike

13
1021

Škole već imaju ozbiljne probleme sa nedostatkom nastavnog kadra, a slika će narednih godina biti još dramatičnija jer sve manje mladih upisuje nastavničke fakultete. Koliko je sutuacija alarmantna najbolje govori podatak da se ove godine u Novom Sadu na smeru za nastavnika hemije nije prijavio nijedan kandidat, dok se u Beogradu prijavio samo jedan kandidat.

Dekani fakulteta koji obrazuju buduće nastavnike odavno upozoravaju da se mora nešto ozbiljno preduzeti, kako bi se situacija promenila. Ukazuju da je upaljena „crvena lampica“, ali na nju još uvek nema adekvatnog odgovora nadležnih.

Prodekan za nastavu PMF-a u Novom Sadu prof. Tatjana Pivac kaže za Euronews Srbija da se ove godine na tom fakultetu nije prijavio nijedan kandidat na smeru za nastavnika hemije.

 • Hemija – nula zainteresovanih. Za nastavnika biologije, matematike, fizike nemamo podatke, jer se oni sada tek na master studijama opredeljuju za zvanje nastavnika. Samo je hemija ostala na integranisanim studijama i tu ove godine nije bilo zainteresovanih kandidata – priča prof. Pivac.

Fakulteti od škola dobijaju svakodnevno zahteve da im preporuče kandidate za nastavu. Na zameni su često mogli da se vide apsolventi sa fakulteta, a danas u nastavi ima i studenata sa treće, čak i druge godine.

Dekan Hemijskog fakulteta prof. Goran Roglić kaže da su ove godine imali jednog kandidata za nastavnika hemije i da je pitanje da li će i on biti upisan.

 • Prošle godine smo imali tri kandidata, ove godine samo jednog. I taj jedan videćemo da li će se upisati – rekao je za Euronews Srbija Roglić.

Od 2015. godine smanjuje se broj brucoša na nastavničkim smerovima, da bi kulminaciju dostigli poslednjih nekoliko godina kada se upisivalo po nekoliko studenata.

Dekani osam fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji školuju nastavnike, prošle godine uradili su Platformu kojom se predlažu rešenja kako bi se povećalo interesovanje za nastavničke smerove i rešio deficit kadrova u školama. Platformu su prosledili Ministarstvu prosvete i Vladi Srbije, ali na to nisu dobili odgovor zvaničnika.

 • Nema odgovora od strane države. Nažalost, niko ne ramišlja šta će biti sa obrazovanjem. Ovo nije problem samo nastavničkih fakulteta. Nama je najlakše – ugasićemo taj smer, ali ko će onda držati nastavu u školi. Ako nema kvalitetne nastave informatike i matematike u školama onda će pasti i kvalitet kandidata koji dolaze na tehničke fakulteti. Ako nemamo kvalitetnu nastave hemije, urušiće se medicina, farmacija, poljoprivreda – navodi Roglić.

Slično je interesovanje i na fakultetima gde se obrazuju nastavnici biologije, fizike, matematike…

Prof. Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta u Beogradu kaže da se ove godine prijavilo 14 kandidata za nastavnika matematike.

 • Međutim, broj prijavljenih kandidata nam ne znači ništa. Ukoliko nakon prijemnog ispita dobiju mogućnost da se upišu na računarstvo na budžetu, oni idu tamo. Dakle, pitanje je koliko će kandidata biti upisano za nastavnika matematike – rekao je Rakić za Euronews Srbija.

On je ukazao da je tendencija opadanja broja kandidata na nastavničkom smeru krenula od 2015. godine kada su imali 112 prijavljenih za polaganje prijemnog. Već naredne godine taj broj je prepolovljen, da bi svake naredne drastično se smanjivao. Danas su došli do 14 kandidata.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu na osnovnim studijama nemaju klasične smerove za nastavnike, već tek na master studijama.

 • Nemamo klasične smerove da se neko od početka školuje za nastavnika. Upisuju postojeće studijske programe, a posle na master studijama imaju module za nastavnike – kaže prof. Aleksandar Ostojić sa PMF u Kragujevcu za Euronews Srbija.

Kod njih se školuju nastavnici matematike, fizike, hemije, biologije a činjenica je, nastavlja on, da nije veliko interesovanjue.

 • Konkursi za master studije se raspisuju na jesen. I kod nas je uočeno, kao i na srodnim fakultetima, da je slabo interesovanje kandidata. Nemamo veliki broj njih – naveo je on.

Dodaje da je nekoliko faktora tome doprinelo- smanjuju se generacije (u svakog generaciji ima manje dece), ali i odnos društva prema obrazovanju, materijalni status nastavnika, ugled profesije.

 • Danas je to sve obezvređeno. U nastavu idu samo entuzijasti ili oni koji ne mogu da nađu drugi posao. To dodatno nije dobro – zaključio je on.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakTreći mandat Dejana Kovačevića na čelu Gornjeg Milanovca, evo šta je rekao u ekspozeu
Sledeći članakOvo su prosečne plate u Čačku i Moravičkom okrugu

13 KOMENTARA

 1. Hemija,fizika,matematika pa i biologija to su nauke.Ko upiše i završi ove fakultete nije valjda lud da bude prosvetni radnik da ga svi redom postrojavaju.U prosvetu decenijama idu samo oni koji nisu za ništa drugo.

 2. Ne može nastavnik hemije, matematike i fizike da ima istu platu kao nastavnik fizičkog, muzičkog i sl. , jer su neuporedivo teži fakulteti !

 3. Za ucenje hemije, fizike, matematike treba imati mnogo zelje, volje, truda, rada, vremena. To su teze nayke, zahtevaju celog tebe. Maksimalnu posvecenost. To mladi danas nemaju. Lakse je nauciti nekoliko fraza iz drugih oblasti. Prepustiti se lagodnom zivotu. Ustvari uzor su im dosadasnji profesori koji ih nisu ni zasta motivisali. Zato smatram da su oni glavni krivci.

 4. Nije ni cudo kad vide sta sve prolaze nastavnici. Naravno, ima onih koji nisu cvece uopste, ali to je u svim sferama drustva

   • Ne rade svoj posao. Ne trude se da ucenici za vole bilo sta u skoli. Ali zato ih prate na svakom mitingu. O tome se radi. Najlakse je biti profesor na ulici, mahati zastavom I izricati parole. E u tom grmu lezi sec. Sve politikant do politikanta.

     • Nema. Ogranicen covek. Zna samo sta je sendvic. Verovatno nema veze sa temom. O kojoj se radi. A kolega je u pravu. 100%. Nasi prosvetari svake godine strajk, strajk. Deca videla, primenila. Jedva cekaju. Cak znaju I raspored. A ostalima se smucio.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here