Ambasador Feliks i Todorović: Uskoro sporazum o bratimljenju Čačka i meksičkog grada Orisave

5
258

ČAČAK – Ambasador Meksika Karlos Feliks održao je danas sastanak sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i predstavnicima lokalnog rukovodstva. Na sastanku je bilo reči o različitim vrstama saradnje, kao i o mogućnosti bratimljenja Čačka sa meksičkim gradom Orisava u Saveznoj državi Verakrus.

Feliks je tokom boravka u Čačku otvorio izložbu “Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“ u galerijskom prostoru Međuopštinskog istorijskog arhiva.

Gradonačelnik Todorović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog dolaska ambasadora Meksika, kome je ovo druga poseta Čačku. Todorović je istakao da je Meksiko nama veoma bliska država po slobodarskom duhu.

  • Razgovarali smo o saradnji u oblasti ekonomije i turizma, jer to je država na koju možemo da se ugledamo kada su pomenuti segmenti u pitanju. Oni će nastaviti saradnju sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku, ali je i proširiti na Agronomski fakultet, kao i na Institut za voćarstvo. Namera nam je da potpišemo sporazume sa gradom Orisava, koji je približne veličine kao Čačak, ali imaju dosta sličnosti sa našim gradom i po bavljenju poljoprivredom i agrikulturom. Potpisivanje sporazuma i bratimljenje bi našim privrdnicima, kao i predstavnicima visokoškolskih ustanova, omogućilo bolju saradnju na svim poljima – rekao je Todorović.

Karlos Feliks zahvalio je gradonačelniku Čačka na gostoljubivosti, a sastanak je okarakterisao vrlo kvalitetan i sadržajan. Podsetio je na veliko prijateljstvo između Meksika i Srbije, koje traje decenijama, ukazujući da istorija Srbije i Meksika ima dosta sličnosti.

  • Želimo da se saradnja naših zemalja produbi u svakom smislu, a naročito ekonomskom. Zbog toga sam danas gradonačelniku izneo predlog o bratimljenju Čačka i grada Orisava. Važno nam je da pronađemo gradove i regione u ovoj zemlji koji imaju identične ekonomske i razvojne projekte. To bi značilo povezivanje naša dva agronomska fakulteta, ali i saradnju na polju industrije, jer je Meksiko peti po redu po razvoju automobilske industrije, što nam je od velikog značaja da prezentujemo baš u Čačku – rekao je ambasador Mekisa i zahvalio gradonačelniku, ističući da veruje da će sporazum o bratimljenju dva grada uskoro biti potpisan.

Izvor: Morava info

Prethodni članakGajić: Ni stranke režima ni prozapadna opozicija, već treći put i objedinjavanje desnice
Sledeći članakU petak hladno sa kišom, od subote preokret

5 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here