Ambasador Norveške: Otkup “Norveške kuće“ veoma dobra vest

1
266

GORNJI MILANOVAC – Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad pozdravio je danas otkup „Norveške kuće“ u Gornjem Milanovcu.

Mislim da je to veoma dobra vest – rekao je Bjornstad u intervjuu agenciji Beta.

On je naveo da je ambasada razgovarala s Opštinom Gornji Milanovac i s organizacijom koja je donirala sredstva za zgradu jedno vreme.

Bilo je potrebno dosta toga promeniti oko Norveške kuće i obezbediti solidnu ekonomsku osnovu. Ovo je deo rešenja i veoma to pozdravljam – dodao je Bjornstad.

Opštinska uprava Gornjeg Milanovca saopštila je danas da je otkupila „Norvešku kuću“ za oko 11,9 miliona dinara, čime je ona prešla u vlasništvo te opštine.

Taj muzejski i ugostiteljski objekat podignut je 1987. godine u znak prijateljstva jugoslovenskog i norveškog naroda u Drugom svetskom ratu, a početkom novembra otišao je u stečaj zbog duga od 362.577 dinara.

Kuća je izgrađena donacijama Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade Norveške i tadašnjeg građevinskog preduzeća „Graditelj“.

U „Norveškoj kući“ se od otvaranja nalazila muzejska postavka posvećena građanima stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata, kongresna sala sa 120 mesta, kao i ugostiteljski objekat od čijeg je prihoda izdržavana.

Izvor: Beta

Prethodni članakMalina se vraća na teren posle mesec i po dana, pred Borcem ključni duel sa Dinamikom
Sledeći članakNova Srbija obeležila stranačku slavu (FOTO)

1 KOMENTAR

  1. BRAVO. TAJ OBJEKAT, KUĆA, NAMENA I VREDNOST KOJA SE NE MOŽE MERITI NOVCEM JE NAJZAD OBEZBEĐENA, SAČUVANA I OSTAVLJENA ZA DECU KOJA DOLAZE. Za nauk da više nikada pojedinci ne utiču na rad i postojanje takvog, ne objekta, već spomenika. Ogromne pohvale za Opštinu Gornji Milanovac koja je ovo prepoznala. Veliko hvala i čika Batu Kneževiću i Mileti Čupu i svim ljudima koji su uticali da ovakav objekat bude kod nas i da nam bude za ponos i poštovanje prema našim Norveškim prijateljima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here