Apelacioni sud presudio u korist milanovačkih prosvetara: Lokalna samouprava mora da isplati putne troškove

0
570
Prosvetni radnici Gornjeg Milanovca protestovali su zbog neisplaćivanja putnih troškova

GORNJI MILANOVAC – Apelacioni suda u Kragujevcu, potvrdio je presudu Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu, prema kojoj je škola, odnosno lokalna samouprava, dužna da isplati naknade troškova prevoza zaposlenima u prosveti.

I dok u sindikatu tvrde da će opština sada biti primorana da plati višestruko veće iznose nego što je trebalo da je poštovala zakon, u lokalnoj samoupravi ističu da je odgovornost na direktorima škola.

Nesuglasice oko isplate putnih troškova prosvetarima između Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac i opštinskog rukovodstva traju više od godinu i po dana.

Članovi sindikata podsećaju kako zakon propisuje da odgovarajuća obračunata isplata troškova puta u gotovom novcu sleduje svima, ukoliko poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz.

Do sada je podneto 20 tužbi zbog uskraćenih prava. Pet je dobilo prvostepeni epilog, i to u korist sindikalaca, a nedavno je takvu odluku potvdio Apelacioni sud.

Prosvetnim radnicima Gornjeg Milanovac mora biti isplaćena, u potpunosti sva nadoknada za period 2018. i 2019. godine – izjavio je predsednika Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac Vladimir Milisavljević.

On navodi da je po svim tačkama potvrđeno da su članovi sindikata u pravu.

Ovde se radi o jednoj od tih pet tužbi, napravljen je još jedan bespotreban trošak, jer i Apelacioni sud košta – objašnjava Milisavljević.

Za jednu tužbu troškovi prevoza za prvih šest meseci 2018. bili su 10.000 dinara nadoknde, a troškovi sudskog postupka 80.000. Što se tiče svih 20 tužbi troškovi suda za nesiplaćenih ukupno 200.000, iznosiće 1.600.000 dinara.

Suština jeste, krivac je napravio ozboljan problem. Zašto je ozbiljan problem, zato što se ovde radi o sledećem – na jedan dinar u parnicama će biti 10, 11, pa čak i 12 dinara. Ono što je bitno jeste da prestanemo sa traženjem krivaca, da se sa tim prestane i da se jednom ozbiljno kaže da ovako više ne može da se radi – naveo je Milisavljević

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, smatra da je odgovornost na direktorima škola.

Opština Gornji Milanovac niti je tužena, niti može da izgubi takav spor. Nismo poslodavci prosvetnim radnicima, već su to škole. Gde su izdavana rešenja bez adekvatnog rešenja, a reč je o sporadičnim sporovima, direktori će snositi odgovornost za takve stvari. Ako su nekome dali rešenje za naknadu prevoza, a taj nema potrebu za prevozom, nema zakonskog osnova da mu se da takvo rešenje, direktori će odgovarati za taj deo posla. Opština Gornji Milanovac je uradila sve što je do nas, da svi budu zadovoljni – rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da se odlukom o prevozu, koju je donela lokalna samouprava moraju svi pridržavati, kako zaposleni u opštini, javnim preduzećima, tako i u školama.

Sindikati ponavljaju da u ovoj priči nema politike i da se radi o borbi za radnička prava.

Izvor: MNA

Prethodni članakJavni poziv za dodelu sadnica maline, jagode i borovnice
Sledeći članakMijailović: Ja sam u KK Partizan došao kao biznismen, a ne kao stranački čovek

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here