APR objavio spisak firmi za likvidaciju, ima ih više od 3.500

0
3465
Foto: Shutterstock

Preduzeća koja su „zaboravila“ Agenciji za privredne registre da podnesu svoje završne račune, uzastopno za dve poslovne godine, trebalo bi da provere da li se nalaze na spisku 3.609 privrednih društava koje će APR uskoro obrisati iz registra.

Agencija za privredne registre briše, po službenoj dužnosti, 3.609 preduzeća iz registra. Reč je o prinudnoj likvidaciji koju APR sprovodi po Zakonu o privrednim društvima.

Naime, Zakon o privrednim društvima propisuje da se, između ostalog, prinudna likvidacija sprovodi i u slučaju ako „privredno društvo ne dostavi nadležnom registru godišnje finansijske izveštaje do kraja prethodne poslovne godine za dve uzastopne poslovne godine koje prethode godini u kojoj se podnose finansijski izveštaji“.

A takvih je, sudeći prema saopštenju APR – više od tri hiljade.

  • Registrator koji vodi Registar privrednih subjekata u Agenciji za privredne registre je 27. decembra 2023. godine objavio na internet stranici Agencije obaveštenja kod 3.609 privrednih društava kod kojih su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju koje više nije moguće otkloniti, u skladu sa odredbom člana 546. stav 2. Zakona o privrednim društvima – saopštio je APR.

Navedena obaveštenja se objavljuju u trajanju od 30 dana od dana njihovog objavljivanja na internet stranici Agencije, a pristupa im se, kako se objašnjava, unosom matičnog broja ili poslovnog imena privrednog društva na stranici Pretraga privrednih društava, u odeljku „Oglasi i obaveštenja”.

  • Po isteku trajanja ovih obaveštenja, registrator privrednih subjekata će po službenoj dužnosti doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije privrednog društva, odnosno objaviti oglas o prinudnoj likvidaciji i istovremeno prevesti društvo u status ‘u prinudnoj lividaciji’ – pojašnjava APR.

Oglas, koji se objavljuje u neprekidnom trajanju od 60 dana, sadrži datum objave, poslovno ime i matični broj društva, kao i razlog prinudne likvidacije.

Uz poslovno ime društva obavezno se dodaje oznaka: „u prinudnoj likvidaciji”.

U APR ističu da će, po isteku trajanja oglasa, registratoru daljem roku od 30 dana doneti pojedinačne akte o brisanju, na osnovu kojih će obrisati privredna društva iz Registra privrednih subjekata.

Podsetimo, aprila prošle godine je po službenoj dužnosti obrisano oko 4.000 privrednih društava na osnovu prinudne likvidacije.

Izvor: N1

Prethodni članakDvoje poslanika iz Čačka u novom sazivu Narodne skupštine
Sledeći članakPrijava građana za vaučere za odmor počinje 15. januara na svim šalterima “Pošte“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here