Besedom Petra Božovića završeni četvrti Dani patrijarha Pavla (FOTO)

1
558

ČAČAK – Izložbom 33 portreta patrijarha Pavla i rezbarenih krstova, nastupom hora “Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina i besedom glumca Hadži Petar Božović, u Čačku su u subotu uveče završeni četvrti po redu Dani patrijarha Pavla.

Foto: Anđela Pašajlić/MNA

U godini kada se obeležava 800 godina autokefalnosto Srpske paravoslavne crkve (SPC) i manastira Mileševem, navršava se i decenija od upokojenja patrijarha Pavla, duhovnog gorostasa koji je obeležio 20. i početak 21. veka.

Foto: Anđela Pašajlić/MNA

Autor izložbe Hadži Marko Vujičić, podsetio je da je patrijarh Pavle bio na čeku broda SPC u teškim vremenima.

Predvodio je crkvu u vreme raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, građanskog rata u Hravtskoj i Bosni i Hercegovini (BiH), teškog perioda pod sankcijama, pada Republike Srpske Krajine, egzodusa naroda iz Hrvarske i BiH, NATO bombardovanja Jugoslavije, ali i progonu sa Kosova i Metohije gde je proveo 33 godine – rekao je Vujičić.

Foto: Anđela Pašajlić/MNA

Vujičić je rekao da su fotografije nastale u vremenu dok je bio student Bogoslovskog pravoslavnog fakulteta.

On je otišao i preselio se zauvek u naša srca i u naše duše – rekao je glumac Hadži Petar Božović.

Foto: Anđela Pašajlić/MNA

Manifestacija je nastala iz kolonije “Krst patrijarha Pavla” u znak sećanja na drveni krst koji je iskušenik Gojko Stojčević izrezbario u manastiru Vujan.

Foto: Anđela Pašajlić/MNA

Gradonačelnik Milun Todorović rekao je da je Čačak ponosan na ovu manifestaciju koja traje od 2016. godine, dodajući da je namera da se čuva sećanje na najomiljenijeg srpskog patrijarha.

Foto: Anđela Pašajlić/MNA

Bog ga je vodio, neka ga je zvezda vodila pa je došao ovde ovaj između Ovčara i Kablara i da se vine put Carstva Nebeskog baš odavde – rekao je predsednik Organizacionog odbora manifestacije Drago Milošević.

Izvor: MNA

Prethodni članakDevet godina od snažnog zemljotresa koji je pogodio Kraljevo i Čačak
Sledeći članakJuniori Borca furiozni u komšijskom derbiju

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here