Bisenić: Novac od prodatih parcela grad da treba da uloži u kupovinu kasarne “Tanasko Rajić“

11
546

ČAČAK – Lider Grupe građana “Čačak je naš“ Dragan Bisenić oglasio se saopštenjem za javnost, u kome se navodi da bi novac od prodatih parcela u svom vlasništvu Grad Čačak trebalo da uloži u kupovinu kasarne “Tanasko Rajić“, takozvane “gornje kasarne“.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Grupa građana „Čačak je naš“ se protivi prodaji gradske imovine sa jedinim razlogom da se gradski budžet predstavi većim nego što jeste. Naša ideja je da se imovina može prodavati samo ako to ima za rezultat sticanje nove vrednosti koju će ova vlast ostaviti nekoj budućoj. Najbolji način je naše insistiranje da se novac od prodatih parcela uloži u kupovinu kasarne “Tanasko Rajić“. Od gradonačelnika Todorovića čuli smo informaciju da je cena za nju od 10 miliona evra prevelika, pa ovim putem koristimo priliku da ga, umesto očigledno nestručnih ili neobaveštenih savetnika, upoznamo sa činjenicama.

Direkcija za imovinu je 8. juna 2015. godine objavila novi konkurs za prodaju kasarni, ali opet, ponudivši čačansku po već pomenutoj ceni iz dopisa poslatog 2. decembra – 8.343.377,03 EUR. I ta ponuda prošla je bez odziva pa se u novijoj, upućenoj bez oglasa direktno u Čačak 10. jula 2015. kaže:

Pošto kasarna nije otuđena po početnoj kupoprodajnoj ceni od 10.429.221,29 EUR, snižena je za 20%, pa za još 20% tako da sada iznosi 6.674.701,63 EUR.

U toj ponudi Ministarstvo odbrane zahtevalo je od Skupštine grada da dostavi odluku o prihvatanju prenosa prava svojine sa dokazom o obezbeđenim sredstvima u budžetu, ali se, evo, ni dan danas nije odmaklo. Pomenuta cena je utvrđena još 2015. godine, pa se može pretpostaviti da, zbog devastacije objekata, trenutna cena ne prelazi 5 miliona evra, što odgovara iznosu koji je grad prihodovao samo prošle godine od prodaje daleko manjih parcela.

Kasarnu čine 52 objekta visokogradnje ukupne površine 23.087,17 m2, na katastarskoj parceli 6636/1 KO Čačak, površine 26 hektara, 63 ara i 6 metara kvadratnih, a urbanističkim planom na tom prostoru predviđeni su širenje Zdravstvenog centra (Gradska bolnica je preko puta) i elitna stanogradnja, a postoje i zamisli o podizanju celina namenjenih sportu. Kupovinom ovog objekta rešili bi problem nelogične lokacije zatvorenog bazena, prihodovali od prodaje parcela za stambene objekte i time rasteretili centar grada a sa tim novcem najzad ispuniti obećanje o izgradnji Ulice Dragiše Mišović u punom profilu.

Toliko logično, ali ne i za ovu garnituru vlasti.

Dragan Bisenić, Grupa građana “Čačak je naš“

Prethodni članakDanas je Mitrovdan
Sledeći članakČetiri poslanička kandidata iz Čačka na listi koalicije NADA

11 KOMENTARA

 1. Sve si „LEPO“rekao Biske. Cak ti neko i poverujete. Doduse mnogi ne. A sto? Ne znam. Ne delujes uverljivo. Jer samo te ima pred izbore ili neku gradsku“ frku“. Do tada, u medjuvremenu“ te nema, totalno mrtvilo. A grad sve vreme zivi, radi Boga mi dobro. Sto se i vidi moj Biske.

  • Ma Biske je Cacanska pametnica. Ali niko ga nesto ne pita. A u politici je prilicno dugo. Izgleda da nije bas kredibilan politicar. Pokreni se more Biske masiranju.

   • Tačno tako. Biske je u politici dugo i nikada se ni za koje pare nije prodao bilo kojoj vlasti. Uvek opozicija svima i uvek na strani građana. A razni ološ je postao bitan a da niko nije znao za njih da postoje. Za mene dovoljno dug period da mu verujem da nije prodana duša kao mnogi drugi koji se bave politikom samo zbog lične koristi. Zato ima moj glas. Kamo sreće da je više takvih pa da politika bude časatan poziv za mnoge dobre ljude.

 2. Mi iz Kulinovaca gledamo travuljinu i ruševine u toj kasarni od kako je vojska otišla. Najlepša lokacija u gradu propada jer para za nju nema u za vidikovac ima. Pa koga oni prave ludim.

 3. Bravo Biske. Sve je logično i dokumentovano ali se očigledno to čuva zbog nečijeg ličnog interesa. O narodnom niko ne brine.Puna podrška za vas.

 4. Kakav je Čačak postao velegrad kada mu osnovna delatnost postaje trgovina zemljištem i nekretninama. Zamislite kada grad kupi neko zemljište koje se vodi kao livada po niskoj ceni a onda to prevedu u građevinsko zemljište po većoj ceni. Za takve stvari se u normalnim državama ide u zatvor. Kod nas je to počelo još kod žutih kada je otvorena OMV pumpa. Kupljeno zemljište a onda promenjena namena i novi vlasnici izdali OMV-U. To nije moglo da se uradi bez pomoći grada a jedan od kupaca je sadašnji gradonačelnik. Tada su mu žuti bili veliki prijatelji. Kao i kod kupovine Sutjeske i Praga.

  • Čudi me da ne pominješ lopovluk u slučaju zemljišta kod Disa koji je najveći skandal u poslednjih 30 godina u gradu. U to je sa svojim pajtašima bio umešan jedan poznati naprednjački doktor koji sada glumata opoziciju. Kako za to niko nije otišao u zatvor. Ako već za njega botuješ red bi bio da i to pomeneš.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here