Blizu 200 plivača u borbi za Bogojavljenski krst, organizatori tvrde da Morava nije zagađena

1
1500

ČAČAK – Na gradskoj plaži u toku su poslednje pripreme za 16. po redu plivanje za Časni krst, koje će se održati u nedelju na Bogojavljenje, a prema navodima organizatora do sada je prijavljeno 170 takmičara.

Foto: MNA

Najmlađi učesnik ima devet, a najstariji 65 godina, rekao je Dragan Savković iz Sportskog centra “Mladost”, dodajući da je dosta prijava stiglo i iz okolnih opština.

Imali smo rekordan broj prijavljenih učesnika, oko 170 do sada. Najviše ih je iz Čačka, ali biće i 20-tak iz Gornjeg Milanovca i sedam, osam iz Guče i Lučana. Među plivačima je i šest dama – naveo je Savković.

Prema njegovim rečima, lekarske preglede obavile su ekipe iz Doma zdravlja, dodajući da će oni biti prisutni i na sam dan takmičenja.

Savković kaže da su angažovani i pripadnici ronilačkog kluba Borac, kao i kajakaši koji će učesnike obezbeđivati u vodi.

Direktor Sportskog centra “Mladost” Miloš Stevanić, kaže da će se organizatori potruditi, da kao i proteklih 15 godina manifestacija protekne u najboljem mogućem redu.

Ovo je jedna od najlepših i najznačajnijih manifestacija koja se održava u gradu. Zahvaljujem se i firmi “Stejdž pro“ koja je zadužena za postavljanje tribina i dokova – istakao je on.

On je istovremeno pozvao i sve građane da dođu u nedelju na gradsku plažu kako bi podržale takmičare.

Govoreći o ispravnosti Zapadne Morave, Stevanić je rekao da su proteklih dana rađene brojne analize i da nisu primećene zagađujuće materije.

SC Mladost ne želi da ugrozi ničiju bezbednost. Poslednje zagađenje na osnovu analiza Zavoda za javno zdravlje bilo je tokom jula – izjavio je Stevanić.

Etnolog Narodnog muzeja u Čačku Snežana Šaponjić Ašanin, podseća da se na Bogojavljenje uvek plivano u Zapadnoj Moravi i da je ta tradicija ostala do dana današnjeg.

Foto: MNA

Nekada se krst klesao od leda, ali se on danas izrađuje u jednoj firmi.

Običaj je da se na Bogojavljenje kupa u hladnoj reci, jer se veruje da taj čin donosi sreću, zdravlje i napredak. To je tradicija koja je vezana za krštenje Isusa Hrista u reci Jordan – istakla je Šaponjić Ašanin.

Onaj ko prvi dopliva do krst, objašnjava ona, nosilac je Bogojavljenskog krsta za 2020. i njemu će biti uručeno specijalno priznanje na svečanoj akademiji koja će uveče biti održana u Domu kulture.

Ovogodišnji poruka svečane akademije “Ostajte ovde” upućena je svim mladima da ostanu u svom gradu i da ne napuštaju zemlju.

Među brojnim učesnicima bieć hor Gimnazije, Etno džez orkestra, članovi Kulturno umetničkog društva Bambi, glumci, među koja je i Tanja Bošković, kao i guslari i članice društva Crnućanke.

Tog dana prikupljaće se i novac koji je namenjen za lečenje učenika Luke Rakonjca.

U nedelju u 8 sati u čačanskoj crkvi biće služena Bogojavljenska liturgija, zatim će biti osvećena voda.

U litiji od crkve do gradske plaže koja počinje u 09:30 učestvovaće sveštenstvo, članovi konjičkog kluba, deca iz vrtića, kao i brojni građani, dok će plivanje biti odrano u 10 sati.

Izvor. MNA

Prethodni članakMilanovčanin uhapšen zbog nedozvoljenog nošenja oružja
Sledeći članakMarinović: Vršili smo pritisak na spoljne igrače Rogaške, to je bio ključ pobede

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here