Blog Dušana Darijevića: Festival “Kameo“, ponos Čačka

1
366

Piše: Dušan Darijević

ČAČAK – Drugo izdanje regionalnog (od ove godine) studentskog Festivala kratkometražnog filma “Kameo“ trajalo je u Čačku od 12. – 15 jula. Publika je bila u prilici da vidi četrdeset i tri filma podeljenih u sedam blokova na projekcijama od 18 i 20h u velikoj sali Kulturnog centra. Po reakcijama mlade publike, domaćih i gostiju u velikom broju, mahom studenata brojnih filmskih akademija iz Srbije i regiona, tročlani selektorski tim, sastavljen od ljubitelja filma različitih generacija, Dušan Stoiljković, Nikola Ćurčić, Dušan Darijević, dobro je odradio posao. Viđeni su kratki igrani filmovi, dokumentarni, eksperimentalni i animirani. Lako su se izdvojili oni najbolji po mišljenjima mnogih. Nagrada nije bilo, ali svakako treba najbolje filmove izvojiti.

„Očevina“, režija i scenario Stefan Tomić, Akademija umetnosti Banja Luka – kratki igrani film.

U kategoriji animirani film, najzapaženiji svakako, „Milosrdni anđeo“, režija i scenario Betina Sremko, produkcija kuća MOME, Srbija.

Najubedljiviji kratki dokumentarni film svakako je “1/4koraka“, Katje Predan iz Slovenije, a najzapaženiji eksperimentalni film je splitskog autora Marka Plejića “Disco Europa“, Kino klub Split.

Naravno, ovo je lični izbor, a duša bi mi bila grešna da ne pomenem i druge, vrlo ubedljive i kvalitetne filmove.

Kratki igrani film: ATANASIJA, scenario i režija Boško Krljaš (BiH), KORACI, režija i scenario Vuk Rađen (BiH), VAKUUM, scenario i režija Vanja Vujin (Srbija), TAKSISTA, r. i sc. Goran Kaluđerović (Crna Gora), GOST, r. i sc. Bert Štolar (Slovenija), MAMUT, r. i sc. Đorđije Petrović (Srbija), SAMA, Borna Zidarić, r. i sc. (Hrvatska).

Svakako vredi pomenuti i film “2030,“ Davida Šampanja iz Slovenija.

Među kratkim dokumentarni filmovima, izdvajaju se i VRATI Se Ružice Anje Tadić, DECA, više autora, BORBA, Filipa Antića, sva tri iz Srbije.

Među animiranim izdvajaju se KURENT, film Mihe Reje iz Slovenije i KUĆICA ZA PTICE, Petra Pavetića, Kranjčeca iz Hrvatske.

Od eksperimentalnih izdvajam PERA NE ZNA KAD MU SE ŽENA PORODILA, A KAMOLI NILSKI Konj, Teodore Arsić i MAŠINSKI USTANAK, Gavrila Kostića, oba uz Srbije.

Moram ponovo napomenuti da je ovo lični izbor, kad su pitanju najbolji i zapaženi filmovi.

Nadam se da će iduće godine KAMEO FESTIVAL biti takmičarski, što bi motivisalo autore da svoje filmove prijave za festival, možda festival proširiti i na čitav Balkan, ali to su samo predlozi.

Valja istaći da kvalitet filmova iz Srbije, koji su i najbrojniji, nije baš na visokom umetničkom nivou, tehnički, produkcijski skromni, nedostatak novih ideja i posebnog autorskog pristupa aktuelnim temama. Izdvajaju se svojim kvalitetom zrelošću filmovi iz BiH, posebno oni koji dolaze sa Akademije umetnosti u Banja Luci. Slovenačka produkcija je na vrlo visokom nivou, a Hrvatska u padu u odnosu na prethodne godine.

Sve u svemu izuzetan umetnički doživljaj, a mladi autori svoja znanja su mogli proširiti na dobro osmišljenim radionicama „Grad u gradu“, Miljana Niković (mentor) teoretski i praktično kroz vežbe iz kojih je nastao desetominutni film u čijoj realizaciji su učestvovali polaznici radionice, ostvarila je svoju ideju povezanosti filma i grada, ovog puta Čačak je bio u fokusu. Miljanina izložba GRAD U GRADOVIMA 12. jula je otvorena u Galeriji Risim.

DOK Srbija organizovao je radionicu dokumentarni filma, na kojoj su govorili profesor i reditelj Dejan Petrović, Tea Lukač, Mihailo Jevtić, autori kratkih dokumentarnih filmova, a u panel diskusiji, “Film i publika: život dokumentarni filma“, pored Tee i Dejana, učestvovali su Ikonija Jeftić (producent) i Petar Mitrić (distributer i filmski programer) korisna iskustva za mlade filmadžije.

Za odličnu organizaciju Festivala KAMEO, zaslužni su, Katarina Bugarin, Nikola Nikolić, Nikola Topalović i Sofija Dimitrijević koja je na sjajan način vodila i razgovore sa autorima nakon projekcija.

Veliko BRAVO za učesnike, organizatore, publiku, selektore i vidimo se iduće godine.

Ne treba zaboraviti Naučno tehnološki park kao prijatelja festivala, koorganizatore festivala Kulturni centar i UG „Nadežda Petrović“. Pokrovitelj je Grad Čačak.

Prethodni članakJKP “Vodovod“: Vode ima dovoljno, ali dolazi do havarija zbog naglog pražnjenja cevovoda
Sledeći članakNarednog vikenda “Sabor rokenrola“ u Lučanima, osam odličnih koncerata

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here