Blog Dušana Darijevića: Tajfun “Amira“protutnjao kroz Čačak

2
2137

O koncertu Amire Medunjanin, Kulturni centar Čačak, 8. februar

Piše: Dušan Darijević

Samo dan nakon uspešno završene kanadske turneje, poznata kraljica sevdaha, sarajevska pevačica Amira Medunjanin, koncertom u čačanskom Kulturnom centru otpočela je seriju koncerata u Srbiji. Četiri rasprodata nastupa, a u Čačku su karte planule za tili čas, dvadesetak dana pre samog koncerta. Ovo je bio treći susret kraljice sevdaha i čačanske publike, ništa manje uspešan nego prethodna dva.

Amira je svojom energijom, strašću, emocijom, šarmom, izvođačkom ubedljivošću poput tajfuna prohujala, ostavljajući nakon dva sata „krš i lom“, zadovoljnu, srećnu, ali i rasplakanu publiku. Ovaj put u društvu, odličnog mladog harmonikaša iz Zagreba Antonija Vrbičkog.

Svojom scenskom i interpretativnoj veštinom osvojila je srca prisutnih od samog početka i ponudila set romantični, melanholičnih pesama, kako onih sa poslednjeg albuma posvećenog „večitim“ Silvani Armenulić i Tomi Zdravkoviću, tako i tradicionalnih pesama, objavljenih na njenim prethodnim albumima, poput „Grana od bora“, „Ajde Jano kolo da igramo“, „Pade snijeg na behar na voće“, „Omer beže“, „Lela Vranjanka“, „Zašto ćemo ljubav kriti“ i druge. Na njenim koncertima sem sevdalinke, tradicionalnih i kafanskih pesama, mogu se čuti i „rokerske“ poput „Kad ostariš“, „Žute Dunje“ i prelepe balade za kraj „Ako znaš bilo što“.

Svojim glasom, ali i emocijom Amira lako prodire u srca prisutnih, zajedno se pevalo od samog početka, tako da je atmosfera bila više kafanska u pozitivnom smislu, nego uštogljena koncertna. Publika nije krila svoju ljubav prema popularnoj od skora pedesetjednogodišnjoj, poletnoj, popularnoj Sarajki. Njena veština da spoji staro, tradicionalno i novo, kafansko i izuzetno zahtevno, sofisticirano pevanje, izaziva euforiju kod publike, bilo da peva u Kanadi, svom Sarajevu, ili Čačku.

Bilo je lepo videti nakon koncerta mnoga ozarena, zadovoljna lica, Amirinih obožavatelja, kako onih malenih poput devetogodišnje Jane, koja se pojavila i na sceni, tako i onih znatno starijih, bilo da su iz Čačka, ili okolnih gradova. Zvuk i svetlo na sceni izvrsni i nada da će Amira četvrti put doći u punom sastavu, to bi zaista bio pun i pravi doživljaj, mada je dokazala da se nesebično daje na sceni, bio da je sama, ili u pratnji jednog, ili više muzičara, ili čak čitavog orkestra.

Zaista sjajan početak koncertne sezone u Kulturnom centru.

Prethodni članakObjavljen trejler za seriju “Sablja“ o ubistvu Zorana Đinđića (VIDEO)
Sledeći članakGde u provod ovog vikenda?

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here