Branka konačno dobila specijalnu stolicu za invalide: Da me deca više ne nose kao krparu

0
461

ČAČAK – Branka Nedović iz Donje Trepče kod Čačka, koja boluje od multipleskleroze, dobila je danas na poklon specijalnu stolicu za invalidna lica, koju je konstruisao njen otac Branko.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Branko je za života konstruisao brojna pomagala, ali ne i stolicu za Branku.

Po njegovom idejnom rešenju zaposleni u Mašinsko-saobraćajnoj školi i firmi Unipromet, a uz pomoć grada Čačka, uspeli su da naprave stolicu za invalidna lica.

Ja kao jedno dete i njegova ćerka bezgranično sam zahvalna tome što je on sa tim svojim godinama života uspeo da prozre do toga da nađe tim ljudi sa kojima može da realizuje svoju zamisao kako bi pomogao meni – rekla je Branka Nedović.

Stolica je konstruisana kao lako pokretljiva, što je dovoljno da ojača Brankinu volju za borbom.

Dobila sam nešto što će da mi osigura život da me deca ne nose kao krparu – kazala je ona.

PROČITAJTE JOŠ: Branko Nedović (82) svojim izumima vraća osmeh bolesnoj ćerki

Brankin otac u svojim izumima imao je podršku profesora iz Mašinsko saobraćajne škole Dragiše Petković.

Kada sam video o čemu se radi sazvao sam svoje nastavnike i rekao da ovo mora da se uradi. Svu odgovornost sam preuzeo na sebe i krenuli smo istog momenta sa radom – izjavio je Petković.

Stolicu su izradili radnici preduzeća “Unipromet“.

Ova stolica može da se patentira uz neke male izmene posebno kada je reč o težini i efikasnosti okretanja. To su moji inženjeri sve uradili i odradili – naglasio je vlasnik Uniprometa Milisav Novičić.

Kolica uručili profesor Dragiša Petković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović; foto: MNA/Miloš Lukić

Priču su pokrenule dve novinarske iz Čačka Zorica Zoćević i Zorica Savić koje su u svojim pričama isticale problem sa kojim se Branka suočava, ali i napore njenog oca da joj olakša život.

Ponosan sam na medije odakle je krenula inicijativa. Brankin otac je dugo razgovarao sa članom Gradskog veća Nemanjom Trnavcem na koji način bi Grad mogao da pomogne i odluka je doneta u kratkom roku – rekao je gradonačelnika Čačka Milun Todorović.

Branka je na ovom primeru pokazala da su želje ostvarive. Uverena je i da će medicina još više napredovati kako bi bio pronađen lek za njenu bolest.

Izvor: MNA

Prethodni članakPredstavljena knjiga Miloša Timotijevića “Zlato četnika i partizana: dekonstrukcija jednog mita“
Sledeći članakObustavljena potraga za staricom, čekaju se instrukcije policije

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here