Čačak beleži deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, najviše se izvozi u Nemačku

4
1110

ČAČAK – U prva četiri meseca ove godine čačanska privreda izvezla je robe u vrednosti 137 miliona evra.

Prema rečima Gorane Tanasković, rukovodioca Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga – Organizacione jedinice Čačak, Čačak u prva četiri meseca 2024. godine beleži spoljnotrgovinski deficit, budući da je u ovom periodu uvezla robu vrednu 210 miliona evra.

  • Čačak je jedini u Moravičkom okrugu imao deficit u spoljnotrgovinskom poslovanju, odnosno, pokrivenost uvoza izvozom je oko 64 odsto, dok su ostale tri opštine, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica, ostvarile suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, dakle, imaju veći izvoz, nego što je uvoz – izjavila je Tanasković za najnoviji broj “Čačanskog glasa“.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partner Čačka je Nemačka, sa kojom je ostvareno 36 odsto ukupnog izvoza. Slede Bosna i Hercegovina (7,4 %), Crna Gora (6,5 %) i Rumunija (6,4%). Čačanska privreda je najviše uvozila iz Republike Češke – 26 odsto ukupnog uvoza, što je znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine, oko 40 procenata. Zatim, sledi Italija, gde se takođe beleži povećanje za oko 40 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine.

Gornji Milanovac je izvezao robu u vrednosti 51 milion evra, dok su Lučani i Ivanjica na strana tržišta izvezli po 31 milion evra robe.

Izvor: Čačanski glas, Morava info

Prethodni članakNacionalni ansambl “Kolo“ na Gradskom trgu u Čačku
Sledeći članakOvi delovi teritorije Čačka danas na nekoliko sati ostaju bez struje

4 KOMENTARA

    • Čačanska privreda je među 10 najrazvijenijih u Srbiji i to je neoboriva činjenica. To Ćalovićevi botovi ne mogu da ukapiraju. Oni misle da je najveće dostignuće u životu zastupati krimose, okopavati malinjake, uzimati provizije od fudbalera i štrojiti veprove. Njihova lista odbornika pokazuje da su im to prioritetne privredne grane.

  1. Zašto nije gotov vidikovac na Kablaru iako je prošao rok četiri meseca? Zašto nije gotov sa košarke iako je prošao rok pet meseci? Zašto je SNS i njegovih 10 satelita lagali da smo neki lideri kada njihova komora kaže da nam je loša privreda?

    • Vidikovac ti nikad i nece biti gotov. Pukla im je stena prilikom busenja. Sreca pa je pukla na vreme, inace bi ti ili neko drugi odleteo sa tog vidikovca sve do magistrale u nekom momentu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here