Čačak dobio sunčani vrt diverziteta

5
4095

ČAČAK – Čačak je prošle godine postao jedan od 10 gradova u Srbiji koji su među prvima dobili kišne bašte – urbane zelene površine koje doprinose smanjenju posledica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama.

Ove godine, sa ciljem unapređenja i širenja formiranih površina, bašta je dopunjena novim vrstama biljaka i mobilijarom, i pretvorena u sunčani vrt diverziteta. Ova bašta je deo projekta “Niklo kao ja“, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posledice klimatskih promena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi u saradnji sa Udruženjem građana Ekonaut i lokalnim samoupravama.

Sunčani vrt diverziteta u Čačku nalazi se u Parku mladosti, a uređen je od strane tima profesionalnih baštovana. U saradnji sa lokalnom samoupravom izabrana je upravo ova lokacija, jer su u blizini šetalište i reka, a sam park nudi brojne mogućnosti za rekreaciju i posećuju ga Čačanke i Čačani svih uzrasta.

Sunčani vrt diverziteta je vrt dizajniran po konceptu aromatičnog vrta, obogaćen višegodišnjim aromatičnim i cvetajućim dekorativnim biljkama koje pružaju hranu za ptice i privlače insekte, čime se podržava biodiverzitet. Sadni materijal koji se koristio za formiranje vrta je mešavina autohtonih domaćih i mediteranskih vrsta, koje su sve prisutnije kod nas, jer su dekorativne i otporne na duge sušne periode koji su sve učestaliji zbog klimatskih promena, zbog čega je ovaj vrt i dobio ime.

  • Ovaj vrt ima određen plan sadnje biljaka, tako da bi odgovorio na potrebe biodiverziteta – prvi deo se odnosi na dekorativno-cvetne i aromatične vrste, a u drugom delu se nalaze plodonosne vrste biljaka koje predstavljaju bitan izvor hrane za ptice i druge sitne životinje – izjavio je Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta i saradnik UG Ekonaut.

U blizini vrta nalaze se kućica za ptice i hotel za insekte. Takvi vrtovi, iako prvenstveno povezani sa očuvanjem životne sredine, takođe imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje i doprinose kvalitetu života svih nas. Ova prirodna okruženja pružaju prostor za relaksaciju, odmor i opuštanje.

U toku 2023. godine kišne bašte su dobili 10 gradova u Srbiji: Beograd, Novi Sad, Subotica, Novi Pazar, Smederevo, Kragujevac, Čačak, Niš, Bečej i Sombor, a bašta u Bečeju je izglasana kao najlepša. Ove godine u okviru projekta je planirana sadnja bašti u još 10 gradova.

Izvor: Morava info

Prethodni članakObradović: Čačak i Niš dva jedina grada gde izbori još uvek nisu završeni, zna se i razlog
Sledeći članakČačak 94 doveo pojačanje iz Crvene zvezde

5 KOMENTARA

  1. Jos kad bi resili kupaliste na Brani.A da,Brana nesme da se spusta da ne potopi Cvetnjak.Ipak je Jedan covek jaci od par Hiljada kupaca na Moravi.

  2. Hajde za početak da održavamo ovo što već imamo. Veliki park, na primer, fontane, travnjaci, i sl. Nije dovoljno samo napraviti da se provuku pare i procenti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here