Čačak od Ministarstva kulture dobio 16 miliona dinara

0
277

ČAČAK – Grad Čačka je na konkursu Ministarstva kulture i informisanja “Gradovi u fokusu 2019“ dobio 16 miliona dinara za projekat “Čačak na sceni – Transformacija kulturnog prostora grada u polivalentnu scenu“.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je prilikom proglašenja rezultata konkursa, rekao da će realizacijom projekta koji je podržan sredstvima Ministarstva biti osposobljen prostor za depo u zgradi nekadašnjeg Okružnog načelstva, kao i da će lokalna samouprava izdvojiti sredstva za isti projekat.

Ministarstvo je podržalo ukupno 11 projekata iz isto toliko gradova i opština u ukupnom iznosu od 133 miliona dinara.

Ministar Vladan Vukosavljević je podsetio da je Ministarstvo pre tri godine ukazalo na neophodnost uvođenja decentralizacije u Srbiji, u sferama kulturne politike u investicionom, programskom i svakom drugom smislu.

Reč decentralizacija je ljupka i privlačna i rado se koristi u protokolarnim prilikama, ali se često dešava da iza te reči izostaju dela – rekao je ministar.

Prema njegovim rečima konkursom “Gradovi u fokusu“ Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava, pokazalo je i dokazalo da princip decentralizacije kulture, odnosno finansiranje kulture i kulturne politike u širem smislu, može da funkcioniše.

U protekle četiri godine, uključujući i ovaj konkurs, Ministarstvo je opredelilo oko 600 miliona dinara, za investicione i druge projekte u brojnim gradovima i opštinama širom Srbije. Tih 600 miliona upotrebljeno je za vrlo korisne projekte. Mnoge tzv. male sredine su dobile značajna sredstva za naše prilike i okolnosti, za rekonstrukciju objekata domova kulture, biblioteka, arhiva, za određene manifestacije i sve drugo što su smatrale važnim i celishodnim za njihovu sredinu – istakao je Vukosavljević.

Izvor: MNA

Prethodni članakMuškarac stradao u požaru dok je krčio maline
Sledeći članakSud u Strazburu presudio u korist radnika Fabrike reznog alata

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here