Čačak u tenderskoj proceduri traži partnera za gradnju kotlarnica na biomasu

0
338

ČAČAK – JKP za grejanje i održavanje zgrada “Čačak“ raspisalo je tender za izbor privatnog partnera za rekonstrukciju sistema daljinskog grejanja za proizvodnju toplotne energije iz drvne biomase.

Za snabdevanje toplotnom energijom potrošača u gradu Čačku planira se izgradnja nove kotlarnice na biomasu (drvnu sečku) u okviru postojećeg kompleksa Gradske toplane i rekonstrukcija objekta kotlarnice “Ljubić kej“ u Čačku, piše eKapija.

Nova kotlarnica na sečku u okviru Gradske toplane imaće instalisani kapacitet od 7 MW.

Na ovaj način bi se deo potrebnog baznog konzuma Gradske toplane obezbedio preko kotlarnice na biomasu čime bi se značajno smanjilo učešće fosilnog goriva u proizvodnji toplotne energije na ovoj lokaciji – navedeno je u tenderskoj dokumentaciji. Na parceli se nalaze i dva skladišta za mazut, od kojih će jedno biti zadržano.

Rekonstrukcija kotlarnice “Ljubić Kej“ predviđa povećanje toplotnog kapaciteta kotlarnice dodavanjema kotla na sečku od 0,9 MW u samom prostoru već postojeće kotlarnice.

Vrednost posla procenjena je na oko 6,4 milijardi dinara, odnosno oko 54,5 miliona evra.

Tender je otvoren do 3. marta.

Inače, čitav sistem daljinskog grejanja u Čačku prebačen je na gas, dok bi se kao alternativa eventualno koristio mazut. Izgradnjom kotlarnice na drvnu sečku dobija se čistija alternativa, a i snabdevanje energentom je znatno olakšano, što je, kako su naveli nadležni, značajno imajući u vidu energetsku situaciju na globalnom nivou.

Izvor: eKapija, Morava info

Prethodni članakUlica župana Stracimira postaje pešačka zona, evo kako će izgledati (FOTO)
Sledeći članakPredstavnici gradskog rukovodstva odsekli badnjak u Rakovi (FOTO)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here