Dvojica Čačana autori udžbenika iz informatike i računarstva za peti i šesti razred

8
3277

ČAČAK – Dvojica Čačana biće autori udžbenika iz informatike i računarstva za više razrede osnovne škole, kao i konstruktorskih kompleta za predmet tehnika i tehnologija.

Autori: Dalibor Čukljević i Miloš Papić

Reč je o docentu dr Milošu Papiću, predavaču na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku i Daliboru Čukljeviću, profesoru tehnike i informatike u OŠ “Dr Dragiša Mišović“.

Njih dvojica već su objavili udžbenike za peti i šesti razred, a u pripremi su i za sedmi i osmi. Izdavač je respektabilna srpska izdavačka kuća “Vulkan“.

A kako je sve počelo? Izdavačka kuća “Vulkan“ kontaktirala je profesora Miloša Papića i predložila mu da bude autor udžbenika, zbog njegovih referenci i činjenice da predaje informatički predmet na FTN. On je pozvao svog prijatelja i kolegu, nastavnika Dalibora Čukljević, sa kojim je pripremio jednu lekciju za budući udžbenik iz Informatike i računarstva za peti razred.

Bili su veoma zadovoljni našim rukopisom i prezentacijom, nakon čega su Papiću zvanično ponudili angažman. On je rekao da bi koautor udžbenika trebalo da bude neko ko predaje taj predmet u osnovnoj školi i ko je u neposrednoj komunikaciji sa učenicima petog razreda, pa je izbor pao mene. Zajedno smo uradili probnu lekciju za budući udžbenik, a onda i kompletne knjige za informatiku za peti i šesti razred – priča Čukljević u izjavi za Morava info.

Bez obzira na ozbiljno predavačko iskustvo koje obojica poseduju, Čukljević kaže da nije bilo jednostavno upustiti se u jedan tako veliki i važan projekat.

Tačno je da iza sebe imamo iskustvo rada sa đacima i sudentima, kao i znanja iz sfere dizajna i programiranja, ali ovo je bio potpuno drugačiji izazov. U svakom slučaju, bili smo veoma zainteresovani da sve to upakujemo na najbolji mogući način. Ispostavilo se da smo prilično dobar tandem i jako smo zadovoljni kako je sve ispalo. Što je još važnije, zadovoljan je i izdavač – navodi Čukljević.

Vodili su računa da prilikom izrade udžbenika sve stvari koje su predviđene nastavnim planom i programom približe đacima na što jednostavniji i razumljiviji način.

Pokušali smo da iskoristimo primere iz dobre prakse i implementirali ih u naš udžbenik. Nismo hteli da menjamo nešto što je dobro i razrađeno, već smo ključne stvari samo estetski modifikovali, neke delove predstavili na naš način. Urađeno je baš onako kako smo mislili da gradivo treba da se približi i objasni đacima tog uzrasta. Iskoristili sve ono što smo naučili na fakultetu i sa čim smo se susretali u praksi. Mislim da smo uradili pravu stvar i pravi posao – uveren je Dalibor Čukljević.

Koautori udžbenika s ponosom ističu da studirali na FTN.

To znanje koje smo tamo stekli sasvim sigurno je doprinelo da uradimo ovo što smo uradili – kaže Čukljević.

Tokom 2018. godine Miloš Papić i Dalibor Čukljević promovisali su udžbenik za peti razred, a nedavno su krenula predstavljanja udžbenika za šesti. Promocija u Čačku biće održana u sredu 6. marta u OŠ “Milica Pavlović“, sa početkom u 19:30.

Obišli smo 25 gradova u Srbiji. Udžbenik za peti razred zvanično je odobren i biće u zvaničnoj upotrebi od naredne školske godine, a nakon toga i knjiga za šesti razred – objašnjava Dalibor Čukljević, jedan od omiljenih nastavnika i razrednih starešina u OŠ “Dr Dragiša Mišović“.

Čukljević je, pored ostalog, u junu prošle godine organizovao dolazak kapitena KK Crvena Zvezda Branka Lazića, da bolesnom učeniku OŠ “Dr Dragiša Mišović“ Vanji Petroviću, velikom zvezdašu, uruči Vukovu diplomu.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNema više drvoreda u ulici pored parka, ostalo samo jedno stablo
Sledeći članakJoš jedan veliki test za osnovce, učestvuju i roditelji

8 KOMENTARA

  1. BRAVO MOMCI!

    Hocemo vise ovakvih ljudi u medijima i vise ovakvih tekstova

    Mante nas vise politikanata, crne hronike i starletizma

  2. Cestitam sugradjanima! Nadam se da imaju bar po deset do petnaest godina staza i dodatna usavrsavanja koliko je neophodno za sticanje iskustava u struci da bi se uopste pocelo sa pisanjem ozbiljnih udzbenika. U vezi Vulkana koji stampa knjige ciji su autori razne blogerke, pevaljke, rijaliti zvezde i koji sada poce preko noci da stampa i udzbenike ne moze biti reci kao o respektabilnoj izdavackoj kuci kako tu pise, ali imaju pravo da stampaju i udzbenike i da ih nastavnici kupuju ako im se oni dopadaju. Vreme ce pokazati sta od toga vredi.

    • Ubiće te zavist, Čačanine. I za “Lagunu“ izdaju pevajke, Čačanine, ali i Vargas Ljosa, Basara, naš Čačanin Vlade Matijević, mnogi veliki pisci. Da li to znači da ni oni nisu respektabilna izdavačka kuća. Čačanine, ti nisi pravi Čačnin, već zavidni mali čovek koji je ceo život proveo u rupi kao miš.

  3. Zbog ovakvih tekstova je vas cenjeni portal najbolji ,a Daliboru i Milosu sve cestitke i svaki uspeh kako u struci tako i u zivotu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here