Čačanka Zmaja oslikala impresivan mural u Nikincima

0
619

ČAČAK – Jedna od naših najznačajnijih muralistkinja i ilustratorki, Čačanka Maja Stojanović – Zmaja, oslikala je mural na Osnovnoj školi “Branko Radičević“ u selu Nikinci u Sremu.

U pitanju je prvi mural velikih dimenzija oslikan u školskom okruženju u seoskoj sredini u Sremskom okrugu.

  • Ovaj mural je za mene poseban iz više razloga. Prvi put sam imala priliku da oslikam zid u Vojvodini, i to na selu. Želela sam da doprinesem lokalnoj zajednici i inspirišem decu da veruju u moć umetnosti i kreativnosti. Smatram da umetnost ne treba da bude privilegija velikih gradova, već da bude dostupna svima, bez obzira gde žive – istakla je Zmaja.

Direktorka škole i koorganizatorka akcije Mirjana Jankelić izjavila je da je ponosna što je škola dobila ovako značajan umetnički rad.

  • Mural nije samo ukras, on je i simbol zajedništva, kulture i inspiracije za našu decu i za sve nas koji radimo u njoj. Verujemo da će ovaj mural motivisati naše učenike da razvijaju svoju kreativnost i da će doprineti stvaranju prijatnijeg okruženja za učenje. Zahvaljujemo se Maji Stojanović – Zmaji što je svojom umetnošću oplemenila našu školu, selo i naše živote – navela je Jankelić.

Vanja Ratković, PR menadžerka i koorgnizatorka akcije oslikavanja murala, naglasila je da očekuje da će ovaj mural biti samo početak mnogih drugih inicijativa u Nikincima.

  • Kako sam odrasla u Nikincima i tu pohađala školu, dugo sam planirala da na neki način doprinesem mom selu. Inspiraciju sam dobila u Čačku, jer sam od prošle godine deo DUK festivala, u okviru kog je od 2015. godine do danas oslikano više od 100 murala. Vođena njihovim primerom, da se van kulturnih i ekonomskih epicentara u Srbiji mogu realizovati umetnički projekti i animirati zajednica, pozvala sam Zmaju u Nikince. Nadam se da će ovaj mural biti samo početak mnogih drugih inicijativa u našem selu – rekla je Vanja Ratković.

Ovaj mural ima poseban značaj za Nikince, jer između ostalog doprinosi decentralizaciji kulture, donoseći umetnost u manje sredine i promovišući ravnomeran kulturni razvoj širom zemlje. Oslikavanje ovog murala pokazalo je da kulturne inicijative mogu uspešno funkcionisati i van velikih gradova, čime se povećava dostupnost umetnosti i kulture svima.

Maja Stojanović – Zmaja, rođena je u Torontu 1996. godine. Prvih 12 godina života je provela u Kanadi, nakon čega se sa porodicom preselila u Čačak, gde je i završila gimnaziju. Diplomirala je 2019. godine na Univerzitetu u Sijetlu u Sjedinjenim Američkim Državama i dobila zvanje interdisciplinarne umetnice. Posle fakulteta vratila se u Čačak. Članica je Udruženja vizuelnih umetnika tog grada, a deo je i organizacionog tima DUK festivala. Napisala je i ilustrovala knjigu “Kod nas se kaže…/We tend to say…“

Izvor: Morava info; Foto: Nemanja Bajić

Prethodni članakSvi za Čačak: Izborni proces u Čačku doveden u pitanje
Sledeći članakRonaldo Segu ima novi klub, posle Borca Nemačka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here