Čačanske kamiondžije zarobljene u Ukrajini, nestaje im hrane i goriva

0
1856
Granični prelaz Jagodin; foto: Privatna arhiva

ČAČAK – Na ukrajinsko-rumunskoj granici Đakovo već nekoliko dana zarobljeno je oko 50 srpskih kamiona. Vozačima teretnjaka nije dozvoljeno da sa kamionima prepunim robe napuste teritoriju Ukrajine. Sličnu sudbinu dele i njihove kolege na graničnom prelazu Jagodin, između Ukrajine i Poljske.

Vozači ne znaju do kada će ih tu držati, a istovremeno njima ponestaje hrane, vode, goriva i novca. Među vozačima ima i Čačana, prenosi portal Špijunka.

Preko graničnog prelaza Đakovo možemo da pređemo, ali isključivo pešice. Ne dozvoljavaju nam da preko granice izvezemo naše kamione koji su puni robe iz Rusije i Belorusije. Mi tu robu, zajedno sa kamionima dužimo i niko od nas ne pomišlja da ostavi kamion – kaže Čačanin Dragan B, vozač kamiona.

Roba koja se nalazi u kamionima je pretežno namenjena srpskom tržištu. On kaže da su na graninčnom prelazu Đakovo zarobljeni više od 80 sati, da im ponestaje novca i goriva.

Ranije smo sve plaćali karticama, gotovog novca niko nije poneo previše. Ovde je sada moguće plaćati samo gotovinom, evrima, u obližnjoj prodavnici kupujemo hranu i vodu. Ponestaje nam i goriva, jer 80 sati stojimo u mestu, hladno je moramo se grejati. Nikakvu informaciju nemamo do kada ćemo biti zarobljeni na ovoj lokaciji. Svi smo bezbedni i u ovom trenutku u blizini nema ratnih dejstava. Vozači imaju komunikaciju sa svojim porodicama – kaže sagovornik čačanskog portala Špijunka.

I ako bi pešice prešli granicu i ušli u Rumuniju ka Halmeu, gde ćemo odatle dalje – kaže Dragan dodajući da su vozači za sada jedinstveni, niko ne izlazi iz svog kamiona, čekaju razrešenje situacije.

Prema izjavama Čačana koji su se u teretnjacima zatekli na drugim graničnim prelazima, ni oni nisu u boljoj poziciji.

Nalazimo se na graničnom prelazu Jagodin između Ukrajine i Poljske. Nama je usmeno rečeno da smo zadržani zbog krijumčarenja ali nam nikakvo rešenje za to nije izdato. Inače, mi regularno već godinama prevozimo srpsku robu iz Rusije ka Srbiji. Ovde smo bukvalno zarobljeni, ne dozvoljavaju nam da granicu pređemo kamionom. Rekli su nam da Ukrajinu možemo napustiti pešice, ali i da to hoćemo, granicu nije moguće na taj način preći, već isključivo u nekom vozilu, takva su pravila – kaze Vlade B, vozač iz Čačka.

On dodaje da su zajedno sa njim na graničnom prelazu Jagodin zadržane i njegove kolege iz Aranđelovca i Valjeva, a istu sudbinu dele i kamiondžije iz Severne Makedonije.

Nama su stavljeni pečati u pasoš kao da smo prešli granicu, a zapravo nismo, još smo na teritoriji Ukrajine. Novca gotovo da nemamo, jer se ovde ne primaju evri, a ukrajinski novac nemamo. Za sada je mirno, ali smo preksinoć čuli sirene i detonacije. Povremeno trpimo i provokacije šefa carinske ispostave, koji ovde demonstrira silu. Nije nam svejedno, ali pribrani smo i držimo se zajedno – kaže Vlade.

Najteža situacija u ovom trenutku je na graničnim porelazima između Rusije i Ukrajine, gde takođe ima srpskih kamiona koji čekaju prelazak, ali je on gotovo nemoguć. Vozači kažu da na tim graničnim prelazima nema carinika, granične ispostave su potpuno puste, a oni ne mogu da pređu granicu dok ne overe putnu dokumentaciju, bez koje ne mogu da nastave dalji put.

Izvor: Špijunka

Prethodni članakJednocifren broj novozaraženih osoba u Čačku
Sledeći članakIN MEMORIAM: Dejan Vizant Vučićević – Vučko, muzičar

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here