Čačanski osnovci i ove godine na skijanju u Češkoj

1
710

ČAČAK – U okviru saradnje sa bratskim gradom Valaške Meziriči, 35 učenika čačanskih osnovnih škola je i ove godine otputovalo na skijanje u Češku. Čačanski osnovci su na zimovanje u Češku, odnosno u ski centar Kučerka otputovali 2. februara, a vođa puta je direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” Milko Ikonić.

Reč je o jednom od projekata razmene učenika iz grada pobratima Valaške Meziriči i Čačka, koji se uspešno realizuje već treću godinu.

Valaške Meziriči je grad od 30.000 stanovnika, a 25 kilometara od grada je manji skijaški centar, sa šest staza i tri ski lifta, pogodan za početnike, skijaše koji su tek stali na skije. Na ovaj način pokušavamo da što više dece nauči da skija i da zavoli ovaj, kako mnogi kažu, ekstremni sport. Ali, važno je istaći da se nijedno dete nije povredilo, niti je imalo zdravstvenih problema. Ove godine je sa učenicima na zimovanje u Češku otišlo i pet instruktora skijanja. Pre dve godine smo vodili decu koja znaju da skijaju, prošle godine i pet učenika koji nisu znali i instruktora koji ih je obučavao, a ove godine je mogao da se prijavi ko god je želeo da ide u Češku. Pravilo je da ne idu deca koja su već bila na skijanju prošle i pretprošle godine, izuzev ako se ne prijavi dovoljan broj. Smatramo da je to najkorektnije i to su roditelji prihvatili. Inače, osim skijanja, deca imaju i druge organizovane aktivnosti, a pored ostalog, na raspolaganju im je i fantastičan sportski centar sa dva bazena – objašnjava za “Čačanski glas“ Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika za oblast društvenih delatnosti i jedan od nosilaca projekta razmene dece između Valaške Meziriči i Čačka.

Milić hvali i dobro ponašanje učenika, naglašavajući da su deca veoma lepo vaspitana.

Ponašanje dece je za svaku pohvalu, to su vaspitana deca, nismo imali nikakav problem. Inače, osnovne škole na Aktivu biraju 35 učenika koji će ići na skijanje, i to šestog, sedmog i osmog razreda. Uglavnom je najviše osmaka, jer je reč o generaciji koja završava osnovnu školu. Takođe je važno da budu dobri đaci, sa primernim vladanjem. A o utiscima učenika nema potrebe govoriti, uvek se vrate prezadovoljni sa zimovanja.

Čačanski osnovci uzvratnu posetu očekuju i ovog leta, kada će deca iz Češke letovati u Ulcinju, u dečjem odmaralištu „Ovčar“. Pored toga, i OŠ “Tanasko Rajić” sarađuje sa školom iz Valaške Meziriči.

Deca iz Češke, njih 40, u maju prošle godine, bili su pet dana u gostima u Čačku, kod njihovih vršnjaka. Utisci učenika su izuzetni. Naša škola je uzvratila posetu u jesen prošle godine. Zaista imamo odličnu saradnju sa Česima. Trebalo bi ovaj model saradnje da upotrebimo i u drugim sferama života i sa drugim gradovima, kako bi našoj deci omogućili da upoznaju i ostale narode i kulture, i na taj način obogate svoje znanje – kaže Vladan Milić.

Inače, već nekoliko godina postoji pobratimska saradnja škola, lokalne samouprave i organizacija u okviru koje učenici i ostale delegacije borave u Čačku, odnosno češkom gradu Valaške Meziriči.

Izvor: Čačanski glas, Nela Radičević

Prethodni članakKome smeta Zorana?
Sledeći članakIvana Ilić šesta na Balkanu sa novim ličnim rekordom

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here