Čačanski prosvetari sledeće sedmice u štrajku upozorenja, sat vremena bez nastave

0
454

ČAČAK – Članovi Unije sindikata prosvetnih radnike Srbije (USPRS) narednog petka održaće štrajk upozorenja, kada nastava neće biti održana od 12 do 13 sati.

U sindikatu traže hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama, uključujući i promenu zakonske regulative.

Zatražen je sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrom Mladenom Šarčevićem, kako bi se razgovaralo o sve češćem nasilju u školama, od koga, kako tvde u USPRS, više niko nije pošteđen.

Rukovodilac Resora za obrazovni sistem USPRS Vesna Jerotijević, izjavila je danas da je povod za ovakvu reakciju poslednji slučaj nasilja nad zaposlenima u školi, u Sremskoj Mitrovici i gotovo svakodnevni natpisi o vršnjačkom nasilju.

Smatramo da je neophodno ovaj problem staviti na vrh prioriteta, ozbiljno se njime baviti i planirati promenu zakonske regulative. Pitanje je ‘ko je sledeći’ – istakla je Jerotijević.

Prema njenim rečima, USPRS poziva pre svega roditelje da se uključe u borbu protiv nasilja i zajedno sa nastavnicima i stručnim saradnicima, školama vrate vaspitnu funkciju, koja je poslednjih godina stavljena u drugi plan.

Istovremeno, sindikat traži i potpisivanje Protokola o povećanju zarada u 2019. godini, kako bi se ispoštovalo dogovorenih 14,6 odsto za celu finansijsku godinu.

Rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić, izjavio je da se od vlade i ministarstva zahteva i isplata 25.000 dinara za pet Svetosavskih nagrada, kao i isto toliko novca iz ušteda predviđene potpisanim Sporazumom koje su ostvarene smeštanjem tehnoloških viškova.

Tražimo i poštovanje člana 3, Sporazuma iz 2015. godine i platne razrede koji će poboljšati materijalni položaj u prosveti, a ne kao što predviđa Zakon o javnim službama, odvajanje dela budžetskih korisnika (prosveta, zdravstvo, kultura, socijalna zaštita, nauka). USPRS već godinama traži isplatu zarada kroz pravedne platne razrede. U Sporazumu je pisalo 1. januar 2016. godine, a sada je sve pomereno za 1. jul 2020. – objasnio je Adžić.

Zahtev Unije je i da se administrativnim radnicima i domarima sa četvrtim stepenom stručne spreme koriguje sadašnji koeficijent od 8,62 na 13,42, zatim primeni Pravilnik MPNTR o plaćanju unošenja podataka u informacioni sistem Dositej, ali i vrati nezakonito oduzet delo plate zaposlenih za vreme godišnjeg odmora 2014. godine.

Pored toga potražuju se i dnevnice oduzete 28. septembra 2017. godine zbog štrajka.

Izvor: MNA

Prethodni članakUhapšen mladić koji je zapalio “audi“ u Kursulinoj ulici
Sledeći članakEKSKLUZIVNO: Parezanović i Trifunović više nisu na čelu čačanskih naprednjaka, postavljen novi poverenik

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here