Ćalović: Vlast vrši opstrukciju rada Gradske izborne komisije

16
1168

ČAČAK – Grupa građana “Ivan Ćalović – Istina i čast“ oglasila se saopštenjem povodom neodržavanja sednice Gradske izborne komisije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Za danas zakazana sednica Gradske izborne komisije u Čačku, na kojoj je trebalo da se razmatra i izvešaj, odnosno službena beleška o izvršenom uvidu u izborni materijal od strane ovlašćenih predstavnika pet opozicionih lista, učesnica na lokalnim izborima, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Sednici, koja je sazvana u skadu sa članom 16. stav 1. Poslovnika Izborne komisije grada Čačka, a na zahtev jedne trćine članova nisu prisustvovali predstavnici liste vladajuće koalicije, kao ni član Gradske izborne komisije iz redova Ruske stranke.

Na današnjoj sednici trebalo je i da se odgovori na pitanje zašto načelniku Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove, Nebojši Bežaniću, kao sužbenom licu ovlašćenom za kontrolu uvida u izborni materijal nije izdat nalog da Izbornoj komisiji u Čačku dostavi službenu belešku po hitnom postupku.

Postavlja se pitanje da li nedolazak na, uredno i u skladu sa zakonom zakazanu sednicu, članova iz redova vladajuće koalicije i opstrukcija rada iste, predstavljaju pokušaj da se ne utvrdi stvarni izborni rezultat i činjenično stanje koje su u svom uvidu konstatovali predstavnici pet opozicionih lista?

Ukoliko su predstavnici vladajće koalicije apsoluto sigurni u izborni rezultat koji potvrđuje njihove navode o pobedi i preliminarne rezultate koje je utvrdila Izborna komisija u Čačku, zašto izbegavaju prisustvo na sednici GIK-a?

Zašto izbegavaju da se razmatra Izveštaj o sprovedenom uvidu u kompletan izborni materijal ?

Zašto, svojim postupkom, ostavljaju mesto sumnji da nisu radili u skladu sa zakonom i da se izborna krađa dogodila?

Mi sumnju nemamo. Nedolazak na sednicu Izborne komisije grada Čačka je samo jedan u nizu dokaza da se izborna krađa dogodila.

Ovakav pokušaj opstrukcije organa nadležnog za sprovođenje izbora nedvosmisleno potvrđuje da su predstavici opozicionih listi bili u pravu kada su uvidom u kompletan izborni materijal konstatovali da je Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima osvojila manje od 50 posto glasova građana izašlih na izbore i da je opozicija u Čačku pobedila.

Pozivamo još jednom načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Nebojšu Bežanića da Gradskoj izbornoj komisiji hitno dostavi izveštaj o izvršenom uvidu u izborni materijal sa svim nepravilnostima koje su konstatovane od strane ovlašćenih predstavnika pet opozicionih listi.

Pozivamo članove Izborne komisije grada Čačka iz redova vladajuće koalicije da rade u skladu sa zakonom i da ne opstruiraju rad ovog organa.

Građani Čačka su rekli svoje. Odgovornost za svaki njihov glas koji je ukraden je na Izbornoj komisiji grada Čačka. Narodna volja izražena na izborima mora biti ispoštovana, jer nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana (Ustav RS, član 2. stav2.)!

GG “Ivan Ćalović – Istina i čast“

Prethodni članakOglas za posao: Čačanska kompanija raspisala konkurs za prijem magacionera
Sledeći članakSNS Čačak: Pobeda SNS nedvosmislena, neverovatno da opozicija sumnja u svih svojih 600 kontrolora

16 KOMENTARA

    • Zadrman je vama kavez odavno,ocekivali ste 30% a uzeli jedva pola od ocekivanog.Jel boli kad padnete pa na beton?Ova korita Ivanova ne pomaze voda majko,ali u arhivu se pije rakija za radno vreme.Pusa

  1. Kakav amater, pa nikada vlast nije bila ta koja daje kvorum opoziciji za održavanje sednica bilo da su skupštinske ili u ovom trenutku izborne komisije. I više da ne zamajava i on i drugi ovaj narod. U zakonu na koji se često pozivaju član 54. jasno piše da uvid u izborni materijal posle izbora znači samo gledanje a nema nikakvog vođenja stenograma ili zapisnika niti ima kopiranja, slikanja i sličnog . Prosto zapisnici sa biračkog mesta koji su napisani i potpisani na dan izbora od svih članova i koji su bez primedbi članova
    biračkih odbora su nepromenljivi.

    • Vidiš, Vlasto, tako je u normalnim državama. U Srbiji potpišeš se na jednom listu a rezultati na drugom. I onda se ti rezultati broje celu noć i nekoliko dana i oni listovi sa rezultatima menjaju. A o pokojnicima i invalidima drugi put. Ako piše nešto o njima u zakonima.

      • Ružo, zapisnik se sastoji od jednog lista na kome se pišu rezultati i potpisi članova biračkih odbora. Ako vas interesuje dve što se tiče izbora u Čačku imate javni uvid na sajtu RIKa i Gradske izborne komisije tamo možete videti ko su sve bili članovi biračkih mesta u proširenom i stalnom sastavu i ko je ispred koje stranke. Pa kada uporedimo rešenja članova BM i zapisnike sve će vam biti jasno. Postoji zakon gde jasno kaže da se iz biračkog spiska ne mogu ispisati ljudi za koje se sa pouzdanošću ne može utvrditi da je umrlo tj. lice koje je umrlo (pogotovo ako je sa sela) odjavljuje njegovi srodnici dok se to ne učini ono ne može zvanično biti odjavljeno. Dok se zakon ne promeni na žalost tako je kako je.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here