Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

8
188
Raša Nedeljkov; foto: Medija centar Beograd

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra 2023. potvrđuje ključne nalaze Posmatračke misije Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno ugroženo, navodi se u danas objavljenom saopštenju Crte.

Kako se ističe, direktnije i preciznije nego u nizu prethodnih izveštaja, ODIHR zaključuje da su izbori održani u “neravnopravnim uslovima, ukazujući na dominantnu ulogu predsednika države i sistemske prednosti vladajuće stranke, usled čega je, kako se navodi, zamagljena granica između države i partije, što je u suprotnosti s Kopenhaškim dokumentom OEBS-a i međunarodnim standardima“.

  • Ponovo je izražena zabrinutost zbog shema zastrašivanja birača, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa. Ocenjeno je i da građani nisu u dovoljnoj meri imali mogućnost da glasaju na temelju dobre informisanosti, i to zbog neadekvatnog izveštavanja većine nacionalnih medija. Veoma je značajno i to što je ODIHR, iako nije posmatrao beogradske izbore, istakao probleme u vezi sa biračkim spisakom i tvrdnjama o organizovanim migracijama birača, za koje je Posmatračka misija Crte dala snažnu argumentaciju. ODIHR ukazuje na izostanak efektivnog nadzora nad evidencijom birača i promenama prebivališta, zaključujući da je poverenje u birački spisak dodatno pogoršano neodgovarajućim reakcijama nadležnih institucija, uključujući Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. ODIHR je još 2012. godine istakao da je neophodna revizija i veća transparentnost biračkog spiska, koja se i ovog puta našla u izveštaju – navodi se u saopštenju.

Konstatuje se i da se tužilaštvo nije oglašavalo na mnogobrojne ozbiljne navode o kupovini glasova i drugim vidovima mešanja u izbornu volju građana, te da pravosuđe nije izreklo kaznu ni za jedan kriminalni slučaj iz ranijih izbora. Zakonski i regulatorni okvir nije obezbedio izbornu jednakost.

  • Stav ODIHR-a je da preporuke date ove prilikom treba razmatrati zajedno s preporukama iz ranijih izveštaja, posebno s onim koje su neispunjene. Sedam prioritetnih preporuka iz novog izveštaja su uglavnom upućene Srbiji još 2012. godine i do danas se vode kao neispunjene. Podsećamo da je ODIHR do sada ocenio da su u proteklih 10 godina svega četiri prioritetne preporuke ispunjene. Zanimljivo je da se ponovo među preporukama ODIHR-a našla i ona koja se tiče položaja posmatrača izbora. Navodi se da je potrebno obezbediti nesmetane uslove za posmatranje izbora i sprečiti zastrašivanje i pritiske na posmatrače – zaključuje se u saopštenju Posmatračke misije Crta.

Izvor: Morava info

Prethodni članakSutra se objavljuje lista penzionera koji će moći na besplatnu rehabilitaciju u banjama
Sledeći članakOdređena cena za letovanje dece u odmarailištu “Ovčar“ u Ulcinju za ovu godinu

8 KOMENTARA

  1. Svako ko misli da je bilo krađe na izborima zaista nema mozak. Nepravilnosti je naravno bilo, ali opozicija je sama pristala na takve uslove. Oni su isti u zadnjih 12 godina. Posle j nema kajanja. Sada samo kmeee kmeee. Užas od opozicije imamo zato nam je ovako.

    • Tako ce sve biti dok oni ne pobede. Tesko nama, jer to se nece dogoditi u dogledno vreme. Treba raditi, predlagati a ne samo kukati I ogovarati.

  2. Ma šta ima oni da nam potvrđuju. Ko god ima malo mozga zna i bez njih. Ovim drugima sa prepranim mozgovima na centrifugu pinka i hepija džabe i pričati.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here