Da li će veće plate u javnom sektoru doneti povišice i kod privatnika?

0
414

Povećanje zarada za skoro 600.000 zaposlenih u javnom sektoru od 1. novembra uticaće pozitivno na kompletnu privredu, ocenjuju ekonomisti.

Vlada Srbije usvojila je odluku po kojoj će gotovo trećina zaposlenih u javnom sektoru imati u proseku od osam do 15 odsto veće plate. Nakon te odluke, mnogi zaposleni u privatnom sektoru su se zapitali da li ta povišica može i kako uticati i na njihove uslove rada?

Ekonomski analitičar Ljubomir Madžar ističe da ovo povećanje plata koje se isplaćuju iz državnog budžeta ne može negativno da utiče na privatni sektor.

Sigurno je da ta povišica neće nepovoljno uticati na plate u privatnom sektoru. Tačnije, taj uticaj će biti pozitivan jer javni sektor kao alternativa privatnom sektoru postaje sve atraktivniji i donosi sigurnost zaposlenja. Ipak, treba odmah reći da taj uticaj neće biti nešto naročito veliki – naglašava Madžar.

Veći novac u rukama skoro 600.000 građana na kratak rok ostaviće traga i u celokupnoj privredi.

Svakako će prvih meseci doći do veće tražnje što će poboljšati položaj privrednim delatnicima koji se bave proizvodima i uslužnim delatnostima. Međutim, na duži rok nisam siguran u pozitivne efekte pošto veća potrošnja podrazumeva manje štednje odnosno manje domaćih investicija i nastavak dominacije stranih investicija u Srbiji. A privreda jedne zemlje teško se može zasnivati samo na stranim investicijama – podvlači Madžar.

Prosečna plata u javnom sektoru u Srbiji u junu ove godine bila je 59.389 dinara, pokazuje zvanična statistika. Istovremeno, prema anketi Mreže za poslovnu podršku, zaposleni kod privatnika zarađivali su u proseku 322 evra, odnosno oko 37.900 dinara.

I profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić deli mišljenje da će se na tržištu pojaviti neka nova tražnja.

Nažalost, ta tražnja će se ogledati pre svega u hrani i garderobi, eventualno odlasku na letovanje. S tim što ne treba zaboraviti da će mnoge porodice gledati da povišicu iskoriste kako bi vratili dugove. Dakle, to onda nije tražnja nego zatvaranje finansijske konstrukcije. Ali generalno, povećanje plata imaće uticaja na tržište – smatra Savić.

Ekonomista Milan Kovačević ističe da je logično da zaposleni u javnom sektoru imaju u proseku veće plate od zaposlenih u privatnom sektoru koji rade pretežno u, kako kaže, industriji. Ali i postavlja pitanje da li je povećanje plata u javnom sektoru zasnovano na realnim osnovama

Generealno, plate brže rastu u javnom sektoru. Isplaćivanjem većih plata iz budžeta nego što je pravi rast BDP-a javlja se rizik koji kasnije može rezultirati većim zaduživanjem države i inflacijom. Očekujem da će više rasti uvoz nego izvoz – kaže Kovačević.

Podsećanja radi, procentualno najveći rast plata od 1. novembra imaće medicinske sestre i tehničari – 15 odsto, zatim doktori koji će dobiti 10 odsto. Vrednosno značajno povećanje dobiće i generali, do 14.000 dinara, policajci saobraćajci 5.600 dinara, i učiteljice 4.860 dinara…

Izvor: Blic

Prethodni članakU nedelju 11. “Biciklijada“, evo kojim ulicama će proći biciklisti
Sledeći članakVatrogasno-spasilačka jedinica Moravičkog okruga dobila tri nova vozila

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here