Da li je moguće da opozicija promeni stav o bojkotu lokalnih izbora i gde je tu Čačak

3
668

ČAČAK – Nakon što gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović nije želeo eksplicitno da se izjasni o tome da li će “Zajedno za Srbiju“, organizacija koju predvodi, bojkotovati predstojeće lokalne izbore, u javnosti je sve više počelo da se spekuliše o tome da bi Savez za Srbiju (SzS) preko pojedinih svojih članica ili u okviru raznh grupa građana ipak mogao da učestvuje na izborima na kojima se biraju predstavnici lokalnih skupština.

Podsetimo, Nebojša Zelenović je pre dva dana upozorio da „ukoliko Srpska napredna stranka (SNS) bude u Šapcu imala dovoljno glasova, Milan Ostojić zvani Sandokan, koji je robijao za najteža kriminalna dela, preuzima vlast i postaje gospodar Šapca“.

Na novinarsko pitanje da li to znači da će Zelenovićeva grupacija na izborima pokušati da se izbori za još jedan mandat, on nije dao konkretan odgovor.

U medijima se sve češće govori i da bi opozicija mogla da izađe na lokalne izbore u Paraćinu i Starom gradu.

S druge strane, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, kojeg mnogi doživljavaju kao neformalnog lidera Saveza za Srbiju, izjavio je da će sve članice kao i pojedinci koji pripadaju tom opozicionom savezu bojkotovati sve izbore – parlamentarne, pokrajinske i lokalne.

To se neće menjati, više puta smo stav o bojkotu izneli – rekao je Đilas.

On nije želeo da odgovori da li je eventualno razgovarao sa gradonačelnikom Šapca i predsednikom “Zajedno za Srbiju“ Nebojšom Zelenovićem koji je nedavno rekao da će se odluka o učešću na lokalnim izborima u tom gradu tek doneti, navodeći da nema šta da doda već rečenom.

Dok pojedini novinari i analitičari ocenjuju da ne bi bilo loše da opozicija nastupi na izborima u gradovima u kojima bi imala šansu da pobedi, čini se da je na opozicionoj sceni Čačka manje-više sve jasno. Dve najrelevantnije grupacije iz opozicionog korpusa grada na Moravi – SzS i GG “Ivan Ćalović“- pozvale su na bojkot.

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da se slaže sa ocenama da bi u Čačku opozicija mogla da dođe na vlast nakon narednih lokalnih izbora, ali da Savez za Srbiju na tim izborima ipak neće učestvovati.

On je gostujući u “Utisku nedelje“ ocenio da u Čačku opozicija dobro stoji i da je to jedan od gradova gde bi opozicija “realno mogla da preuzme vlast“.

Međutim, mi nećemo izaći na lokalne izbore u Čačku iz jednog jednostavnog razloga. Naime, Čačak nije važniji od Srbije, a nisu ni Paraćin, ni Šabac, ni Stari grad. Što se tiče Dveri i Saveza za Srbiju, stav je jasan. Nema izlaska na izbore ni na republičkom, ni na pokrajinskom, ni na lokalnom nivou – naveo je on.

I šef povereništva Stranke slobode i pravde (SSP) u Čačku Dragan Brajović kaže da će Savez za Srbije bojkotovati lokalne izbore u Čačku, bez obzira da li bi opozicija imala realne šanse da smeni aktuelnu gradsku vlast.

Lično mislim da su priče o navodnom izlasku na izbore na lokalu “spinovi“ koji se pojavljuju u medijima i to radi vlast da bi unela razdor u opoziciju – izjavio je Brajović za Morava info.

Pre dva dana Grupa Građana “Ivan Ćalović“ obavestila je sugrađane da će ta grupacija bojkotovati predstojeće izbore na svim nivoima.

Duboko svesni estremne polarizacije ne samo na političkoj sceni Srbije i našeg grada, već i srpskog društva u celini, i duboko svesni neophodnosti korenitih i sveobuhvatnih sistemskih promena, kao i potrebe za potpuno novim pristupom u rešavanju nagomilanih problema i tenzija, doneli smo odluku da bojkotujemo predstojeće izbore na svim nivoima – navedeno je u saopštenju ove grupacije.

Do lokalnih izbora ostalo više od dva meseca. Da li su mogući preokreti kada je u pitanju učešće na njima pojedinih stranaka i grupa građana koji sada čvrsto zagovaraju bojkot pokazaće dani i nedelje koje slede.

Izvor: Morava info

Prethodni članakI dalje problemi na niskonaponskoj mreži, pojedina sela 24 sata bez struje
Sledeći članakSastav “EJO“ na Beoviziji se bori za nastup na Pesmi Evrovizije, objavljena pesma “Trag“ (VIDEO)

3 KOMENTARA

  1. Stavljam bubreg da će Boško da nađe načina da izađe na izbore u Čačku. Ćalović će biti ponovo nasamaren, kao što ga je nasankao i Vučić. Kako će Ćalović da kazni Boška? Tako što će ponovo Vučiću u zagrljaj? Živa nisam.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here