Da li su nam od pomoći sajtovi za nekretnine, ukoliko tražimo stan?

0
162
Foto: Freepik

Upuštate se u potragu za stanovima, ali ne znate odakle da počnete? Obeshrabrila vas je ogromna ponuda i ne znate kako da joj pristupite? Mi smo pogledali kako funkcionišu sajtovi za nekretnine i donosimo vam naše zaključke – da li će vam biti korisni u pretrazi ili ne.

Prilagodite ponudu svojim zahtevima

Kada se okrenemo online izvorima za pomoć u traženju stanova, kao glavne prednosti izdvajaju se pristupačnost informacijama na pregledan način, ali i mogučnost filtriranja. Sajtovi poput Roommateor dizajnirani su sa korisnikom na umu i daće vam opciju da stanove pretražite po nizu vama bitnih kriterijuma. Nakon što odaberete tip nekretnine i njenu lokaciju biće vam izlistani svi dostupni stanovi. Da ne biste potrošili sate i sate u istraživanju i listanju, većina sajtova za nekretnine će vam dati opciju da prikazane rezultate filtrirate po ceni, kvadraturi, strukturi, ali i po tome da li ste više zainteresovani za staru ili novu gradnju, da li tražite renoviranu ili nekretninu u izvornom stanju, spratnosti i svim dodatnim sadržajima poput garaže, terase, bazena.

Slike govore više od reči

Da bi se stan mogao naći na nekom od sajtova za prodaju ili izdavanje nekretnina potrebno je da bude detaljno opisan i verodostojno predstavljen budućim kupcima, odnosno korisnicima. Ovo je značajan napredak u odnosu na traženje stanova usmeno od agenata, na preporuku ili gledanje oglasa na banderama i slično. Da biste stekli pravu sliku o tome kakva vas nekretnina očekuje i da li želite da uložite vreme u razgledanje pomoći će vam opis stanja i lokacije, kvadrature i po koji detalj dodatno.

Najbitnije od svega, odmah će vam biti dostupna informacija o ceni, a neretko će biti naveden i kontakt telefon osobe sa kojom možete komunicirati o svim daljim koracima. Ipak će vam više značiti fotografije, kojima ćete mnogo lakše i brže imati pristup nego da čekate vlasnika da vam fotografije prosledi ili da idete u razgledanje na slepo. Neki od oglasa biće opremljeni tek jednom ili dve fotografije, ali sada je sve popularnije da se pored fotografija svake prostorije dostupnim ostave i pregled stana kroz video snimak ili prikaz od 360 stepeni, koji vam dozvoljava da se virtuelno krećete kroz prostorije po svom nahođenju.

Uvek u toku sa novim ponudama

Traženje stana je dugoročan proces, posebno u današnje vreme kada se borite kako sa velikom ponudom tako i sa velikom konkurencijom. Ako tragate za nekretninama kao zaposlena osoba nećete moći više od par sati na nedeljnom nivo da odvojite za listanje oglasa, što ne može da vam osigura temeljnu pretragu. Još jedan u nizu prednosti sajtova za nekretnine jeste i opcija dobijanja obaveštenja kada se pojavi nekretnina koja se uklapa u vaše željene parametre, koja će vam stizati na odabranu mejl adresu. Ovim ćete ne samo uvek biti u toku, već ćete moći i da preteknete konkurenciju u razgledanju i time imati veću šansu da kupite stan. Takođe možete biti pretplatnici na njuzleter sajtova za nekretnine, u okviru kog ćete dobijati sve bitne novosti koje se tiču tržišta nekretnina, što je više nego značajno kada ste u procesu aktivnog traženja stana.

Pokrivaju više lokacija u isto vreme

Trenutno živite u unutrašnjosti i planirate da se preselite u prestonicu zbog posla ili studija? Možda biste da pobegnete od buke i užurbanosti centra Beograda u mirnije gradove na jugu ili Vojvodini. Možda ne planirate da kupite stan u kom ćete prevashodno živeti, već želite da uložite u nekretninu na atraktivnim turističkim destinacijama i koristite je kao smeštaj za kratkoročno izdavanje? Da ne biste morali da trošite vreme na pronalaženje lokalaca, odlaženje na slepo u druge gradove ili pak čitanje informacija na portalima, forumima ili društvenim mrežama, sajtovi za nekretnine pokrivaju skoro sve destinacije u Srbiji i povezuju vas sa lokalnim agentima i prodavcima. Jedan od primera je sajt StanoviKragujevac.rs, koji će vam lako pomoći da se skućite u srcu Šumadije, ali postoji i niz drugih sajtova koji imaju pregled nekretnina u Novom Sadu, Subotici, Nišu, Čačku, Kraljevu i ostalim popularnim destinacijama.

Saradnju sa agentima morate platiti

U zavisnosti od toga kako gledate na stvar, ovo se može izdvojiti kao jedina mana sajtova za nekretnine ili uopšteno saradnje sa agentima. Ukoliko na sajtu za nekretnine pronađete stan koji za posrednika između vas i vlasnika ili investitora ima agenta, moraćete da platite proviziju agenciji. Taj iznos će varirati, ali procentualno će biti deo cene nekretnine za koju se odlučite da kupite ili iznajmite.

Sumirano, iako vas neke usluge sajtova za nekretnine mogu koštati, njihove prednosti su ipak brojnije i biće vam značajan saradnik u potrazi za stanom.

PR TEKST

Prethodni članakOdnos ubijenog i ubice obeležile čarke i netrpeljivost: Jedne noći izbio je požar na objektu u izgradnji…
Sledeći članakĐaci još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here