Deveti protest u Beogradu: Nećemo ćutati, do pobede i slobode, hrabri ljudi!

0
277

Deveti po redu protest „Jedan od pet miliona“ održan je u Beogradu. Građani su ispred Predsedništva Srbije ostavili predsedniku Vučiću kutije s porukama zašto protestuju, a ulazna vrata RTS-a izlepili su plakatima na kojima su kao jedno spojena lica Dragana Bujoševića i Željka Mitrovića.

Okupljenima su se, na početku, obratili profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, muzičar Marko Šelić Marčelo i Slađana Stanković iz udruženja malinara, koji su se ove subote priključili protestima. Zatražena je ostavka ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je za brojne profesore univerziteta koji su podržali proteste rekao da, među njima „nema ozbiljnih imena“.

Na početku, govorio je jedan od organizatora Miodrag Simović, koji je pročitao pismo studenata FPN.

Mi studenti FPN ovim putem dižemo glas protiv vlasti, skrnavljenja slobode. Svesni smo da mnogo mladih sa fakultetskim diplomama odlazi iz zemlje. Oduzeli ste nam dostojanstvo kupovinom diploma, oskrnavili ste sve ono čemu nas profesori uče, a vaš ministar (Mladen) Šarčević je sve te profesore nazvao neozbiljnim imenima. Zato tražimo njegovu ostavku – poručili su studenti FPN u pismu, u kome su pozvali kolege sa drugih fakulteta da se priključe protestima.

Profesorka Marija Bogdanović, koja je bila dekan Filozofskog fakulteta tokom protesta 1996/1997, rekla je da se od 1968. godine građani okupljaju na platou ispred Filozofskog da se bore za demokratsko društvo.

U ovom protestu smo zajedno, kao misleći ljudi koji hoće da žive u demokratskom društvu, a ne zatvorenom. Imamo podršku i naših kolega iz inostranstva. Za ministra prosvete je njegov resor ništa. Živimo u društvu u kome se lična karta prilikom zaposlenja menja partijskom knjižicom i kupljenom diplomom, a plagijati su tabu tema. Ako je sve dobro, zato je građanstvo na ulicama – rekla je ona.

Potom se obratila i Slađana Stanković ispred malinara.

Došli smo da iskažemo nezadovoljstvo zbog situacije u kojoj se nalaze poljoprivrednici i malinari širom Srbije. Već godinu i po dana bijemo bitku sa ovom vlašću koja ćuti nad problemom i obmanama. Dižemo glas protiv nepravde, lažnih privatizacija i lažnih reformi koje vode strahu za golu egzistenciju i propadanju – rekla je ona.

Okupljeni nose transparente sa natpisima „Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i buduće lopove“, „Napolju je vučje vreme“, „Dosta obećanja i laži, penzioneri su gladni, a sa razglasa se čuju pesme „Izađi i bori se“, „Barbarina pesma“, „Vraćaju se devedesete“…

Marko Šelić Marčelo poručio je u svom obraćanju da je tu da bi ohrabrio ljude da uzmu svoje dostojanstvo nazad.

Došlo je preko glave i mnogo višima od mene. Dalje neće moći. Ja nisam ovde da se rugam krezubima, jer krezubost me asocira na siromaštvo i nemaštinu. Nisam tu da kinjim one koji nemaju hrabrosti, nego da ih ohrabrim da uzmu svoje dostojanstvo nazad. Ustanite i probudite se. Ovde sam da za sve iz vlasti tražim lustraciju, a da postoji sud za neumesno i bahato, na njega bi ih trebalo izvesti – rekao je on i nastavio:

Ti zamišljaš da je najbolje društvo štrumfova, gde je jedan glavni a za njega svi isti rade. I da smo svi mi ostali niko i ništa… Nećemo stati… Zapamtite, mržnja nikada ne pobeđuje, to čak i deca, čitanjem bajki, znaju. Do pobede i do slobode, hrabri ljudi.

Izvor: Blic

Prethodni članakDim u robnoj kući “Partizanka“, eksplodirao kondenzator u razvodnom ormaru
Sledeći članakParezanović: Na protestima u Čačku između 600 i 900 ljudi, Ćerimanu govore pišu Boško i Tanasković

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here