Devojke ne treba plašiti posledicama abortusa (12)

  0
  511

  ČAČAK – Abortus je u Srbiji dozvoljen do desete nedelje trudnoće i izvodi se isključivo na zahtev žene. Ako je trudnoća starija od 10 nedelja i postoji namera trudnice da je prekine, ona podnosi zahtev, a odobrenje daje komisija sastavljena od ginekologa, interniste i socijalnog radnika. Komisija razmatra razloge i rizike samog zahvata, i ako su razlozi opravdani, a rizici od zahvata minimalni, obično odobrava zahtev.

  Koristeći konrtracepciju, lakše je sprečiti trudnoću, nego proći kroz iskustvo namernog prekida. I bezbedan abortus (u zdravstvenoj ustanovi, od strane ginekologa) može za posledicu da ima zdravstvene komplikacije, ali u većini slučajeva ne ostavlja posledice po zdravlje i plodnost žene.

  Kada se priča o samom prekidu trudnoće kao kontraceptivnoj metodi, ne treba o tome govoriti na sledeći način: “Ako prekineš trudnoću nikada više nećeš moći da imaš dece“, jer u današnje vreme se to veoma retko dešava. Postoji izvesni rizik svakako, zato je najbolji način korišćenje kontracepcije. Ginekolozi često misle da ako uplaše devojke posledicama abortusa, uticaće na to da one koriste kontracepciju ili da podstaknu rađanje. Mislim da ih ne treba plašiti. Nisam pristalica rađanja po svaku cenu, već pristalica planiranja trudnoće – kaže ginekolog dr Dragana Stišović.

  Kako kaže, u njenu ordinaciju dolaze veoma mlade pacijentkinje, koje ekstremmno rano počinju sa seksualnim odnosima, čak sa 12, 13 godina.

  I mladim ženama se dešavaju neželjene trudnoće, ali moje iskustvo govori da je to retkost. Više je to “stvar” koja “pada u oči”, jer zapravo vidite dete koje je trudno.

  Prethodni članakABA liga na vidiku: Borac zgromio MZT u derbiju sezone (FOTO)
  Sledeći članakMarko Marinović: Naš najbolji defanzivni meč, bili smo perfektni

  OSTAVITE ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here