Direktor Doma zdravlja: Preminuli dečak pravilno lečen; Rodbina: Nisu mu uključili kiseonik

2
1543

ČAČAK – Dvoipogodišnji L.R. bio je na tri pregleda kod pedijatra pre nego što kobnog dana, 8. februara, primljen na dečje odeljenje Opšte bolnice u Čačku, gde je u jutarnjim satima preminuo.

Dečak je na prvi pregled doveden prošlog ponedeljka jer je imao visoku temperaturu. Pregled je izvršila izabrani lekar Dečjeg dispanzera, po čijem je uputu obavljena laboratorijska analiza. Ispostavilo se da je laboratorijski nalaz bio uredan.

Dogovoreno je da dete dođe 7. februara na novu kontrolu. Roditelji su u međuvremenu, 6. februara, samoinicijativno sina odveli kod pedijatra u bolnicu. Dete je pregledano, a laboratorija je ponovo bila mirna. Pošto je povišenu temperaturu dobila i dečakova sestra bliznakinja, oboje dece dolaze na kontrolu zakazanu za 7. februar, na kojoj ništa drugo sem visoke temperature nije konsatovano. Deca su bila u stabilnom stanju – kaže direktor Doma zdravlja u Čačku dr Aleksandar Pajović.

Dečaku je, međutim, bilo sve lošije. Majka je u petak uveče primetila da su mu prsti postali modri, pa ga je ekspresno odvela u bolnicu, gde je odmah primljen na dečje odeljenje. Preminuo je u 5:40 i pored svih napora pedijatara i anesteziologa da mališanu spasu život.

Zbog tragičnog slučaja, juče su u Domu zdravlja i Opštoj bolnici boravili predstavnici inspekcije Ministarstva zdravlja i, prema prvim nalazima, zdravstveni radnici preduzeli su sve neophodne mere koje su propisane procedurom.

L.R. je dete prevremeno rođeno iz vantelesne oplodnje. Na rođenju je imao svega 1.450 grama. I pored toga, dete je na početku dobro napredovalo, ali nakon nekoliko meseci krenule su komplikacije sa respriratornim organima, zbog čega je dete lečeno u Institutu za neonatologiju i Institutu za majku i dete, pošto je ustanovljeno da boluje od bronhijalne astme.

Iako se pojavila sumnja da je dete imalo upalu pluća i da, navodno, nije adekvatno lečeno, lekari sa kojima smo razgovarali su izričiti u stavu da to ne odgovara istini, pošto bi labaratorijski nalazi to svakako pokazali.

Prijatelji roditelja i rodbina preminulog dečaka, s druge strane, tvrde da dečak nije pravilno lečen. Navode da dete prilikom dolaska u bolnicu nije diisalo već je “brundalo“.

– Nisu mu uključili kiseonik odmah po prijemu u bolnicu. Nisu mu dali urbazon, ništa, što je van svake pameti. Svi treba otkaze da dobiju na pedijatriji. Ogorčeni smo. Majci su vikali da se smiri, da je takav virus, da će biti bolje ujutru. O tome ne sme da se ćuti – navedeno je u mejlu koji je dostavljen na adresu nekoliko medijskih redakcija.

Rade i Radica, roditelji preminulog L.R, dugi niz godina bezuspešno su pokušavali su da dobiju dete. Nije bilo srećnijih od njih dvoje kada su 2016. u procesu vantelesne oplodnje dobili blizance, dečaka i devojčicu.

Skrhani su od bola. Sve se iznenada dogodilo, niko ne može da shvati da dečaka više nema. Mislili su da je običan virus, a evo šta se dogodilo. Tuga – rekao je blizak porodični prijatelj nesrećnih roditelja.

Dečakova sestra bliznakinja, koja je iz predostrožnosti bila primljena u čačansku bolnicu, u dobrom je stanju, pa je nakon detaljnih pregleda puštena na kućno lečenje.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDunav plitak za košarkaše Borca
Sledeći članakHitno potreban radnik u restoranu brze hrane

2 KOMENTARA

  1. Cacanska bolnica je poznata po neljubaznosti i ne znanju a deciji dispanzer je poznat samo po sirupima za temperaturu i antibioticima. Niko nije shvatio da je stvar opasna….deteta vise nema. Jadni roditelji sta su docekali. Nedaj boze vise ovako nesto da se dogodi.😢😢😢

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here