Direktorka “Batuta“: Ako dođe do zatvaranja škola, to ne može biti na jednu ili dve nedelje

0
2132
Darija Kisić Tepavčević

U Srbiji je do sada registrovano 46 slučajeva kod kojih je potvrđen virus korona, a od tog broja polovina se nalazi u kućnoj izolaciji, što znači da je njihova klinička slika izuzetno blaga, sa blagim respiratornim tegobama, izjavila je danas direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Ona je kazala da je jako važno da svi shvate da, koliko god je uređen jedan zdravstveni sistem, to ne može da uspe ukoliko se svako od nas ne ponaša odgovorno i savesno.

Kada je u pitanju virus korona moramo da budemo svesni da većina nas ukoliko dođe u kontakt sa tim virusom ili neće znati da ga ima ili će imati blage simptome – kazala je Kisić Tepavčević i dodala da otprilike jedna od pet osoba koja se inficira imaće simptome koji će zahtevati posetu lekaru.

Kisić Tepavčević je objasnila da se može desiti da neko bude asimptomatski nosilac, kod kojeg se samo slučajno može otkriti, jer nema simptoma i znakova.

Kada su u pitanju blagi simptomi, kaže da su to blaga temperatura, slabost, malaksalost, bol u mišićima, generalno oni simptomi koji liče na prehladu.

Ukoliko imamo bilo koji od simptoma treba da ostanemo kod kuće kako ne bismo širili oko sebe infekciju – naglasila je.

Bitno je da ukoliko znamo da smo bili u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđen virus korona ili se sumnjalo, koliko god da se osećamo dobro i mislimo da smo zdravi, potrebno je da budemo disciplinovani i budemo u kućnoj izolaciji, kaže Kisić Tepavčević navodeći da time smanjujemo kontakte, a samim tim i širenje infekcije.

Govoreći o eventualnom zatvaranju škola i fakulteta, kaže da je situacija dinamična i da se prati non stop.

Kada bismo videli bilo koje odstupanje u narednom periodu, kada znamo da je grip na niskom nivou, indirektno bi pretpostavili da se radi o virusu korona i delovali – kaže Kisić Tepavčević i dodaje:

Ako dođe do neke mere da se škole zatvore, moramo da budemo svesni da to nije period od jedne, dve sedmice kao za grip i zato gledamo kada je najoptimalnije vreme da se to uradi.

Ističe da su mere prema gerontološkim centrima vrlo značajne, zato što je upravo najveća smrtnost u populaciji starijih osoba koje obično imaju i hronična oboljenja. Kako kaže, prosečan uzrast umrlih osoba je 82 godine.

Navodi da je ovo situacija koja bi se desila i da se pojavila nova vrsta gripa i podseća da smo za vreme pandemije gripa 2009. godine imali preko 6.000 osoba koje su bile hospitalizovane i 137 smrtnih ishoda.

To je bila godina kada se prvi put pojavio taj virus i kada smo svi bili osetljivi na njega, sada 11 godina kasnije mi ponovo imamo dominantan taj tip virusa, ali nam je sada poznat. Mi moramo da ojačamo da bi virus oslabio – kaže Kisić-Tepavčević.

Navodeći da za virus korona još uvek ne postoji vakcina, kaže da je trenutno zaštićena samo ona osoba koja ima antitela prema tom virusu, odnosno oni koji su preležali.

Preporučuje jačanje imuniteta, što se čini uz redovan san, zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost…

Objašnjava i da maske nisu za zdrave osobe, već za one koje imaju simptome da ne bi širili infekciju ili eventualno ako živimo sa nekom osobom koja ima hroničnu bolest, pa da nju zaštitimo.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakGradonačelnik u obilasku Opšte bolnice: Svi resursi na raspolaganju
Sledeći članakGrupa građana “Čačak je naš“ obustavila prikupljanje potpisa za predaju izborne liste

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here