Đaci dobijaju novi predmet – šta će učiti na časovima Vrline i vrednosti?

5
492

Za desetak dana počinje nova školska godina. Biće novina, a jedna od njih je i izborni predmet Vrline i vrednosti kao životni kompas.

Koje su to vrline i koje su smernice neophodne učenicima, ko će ih učiti i kako?

Eleonora Vlahović iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanje kaže za RTS da Vrline i vrednosti kao životni kompas, novi izborni predmet koji će učenici imati od 1. septembra, uključuje razgovor o temama koje bi svaki normalan čovek izdvojio, kao što su porodica, zdravlje, obrazovanje, mir, ali da nastavnik ima slobodu da se bavi i drugim vrednostima.

Nema pismenih i kontrolnih, već je zamišljeno da se razgovara na razne provokativne teme, da se dovode gosti, da se razmenjuju iskustva, pogleda film, zauzmu različite pozicije, objašnjava Vlahović.

U pitanju je slobodna nastavna aktivnost, predviđena za učenike od petog do osmog razreda.

Ona je slobodna u tom smislu što je učenici biraju i mogu je izabrati u jednom od ta četiri razreda. Programa ima dva. Jedan je za peti i šesti, a drugi je za sedmi i osmi – navodi Vlahović.

Očekuje da odluka o tom predmetu bude usvojena danas na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta.

Učenici će imati priliku da se na jedan aktivan način bave životnim vrednostima, ljudskim vrlinama, zatim socijalnim veštinama potrebnim da se živi u skladu sa vrednostima i vrlinama. Jedan tematski blok je posvećen ustanovama koje se bave opštim dobrom, pomaganjem drugima, volontiranjem, solidarnošću, kao i Crvenim krstom – ističe Vlahović.

Vrednosti o kojima će se pričati na časovima su, dodaje, one koje bi svaki normalan čovek izdvojio.

To su porodica, zdravlje, obrazovanje, mir – navodi Vlahović i dodaje da nastavnik ima slobodu da se bavi i drugim vrednostima, kao što su rad, planeta Zemlja, ekologija… Ljudske vrline su one koje su svima drage, a malo se njima bavimo, a to su poštenje, odgovornost, istinoljubivost – kaže Vlahović.

Što se tiče socijalnih veština, prema njenim rečima, to su one veštine koje pomažu u svakodnevnom životu, kao što su kritičko mišljenje, volontiranje, saradnja, asertivnost, briga o drugom i o sebi, prepoznavanje sopstvenih i tuđih emocija.

Slobodna nastavna aktivnost, kako je objasnila, postaje obavezna kada je učenik izabere, sa jednim časom nedeljno, ali se ocenjuje opisno i ne utiče na školski uspeh.

U toj aktivnosti, dodaje, nema potrebe ni za kakvim predavanjima, već je u pitanju isključivo aktivnost učenika, ali nastavnik ipak vodi računa da se prođe kroz program i da svi učenici budu aktivni.

Zavod je predložio da realizatori budu psiholozi i pedagozi, koji su svakako vrlo obučeni da na taj interaktivan način rade. Nema predavanja, pismenih, kontrolnih, bilo bi zaista neadekvatno, već je tu zamišljeno da se razgovara na razne provokativne teme, da se dovode gosti, da se razmenjuju neka iskustva, da se pogleda film, da se zauzme različita pozicija. Zaista smo se potrudili da u uputstvu damo vrlo jasne smernice, ali dalje nastavnik ima veliku slobodu da kreira čas na način da budu svi zadovoljni – zaključuje Vlahović.

Izvor: RTS

Prethodni članakKnjiževno veče Mirjane Bobić Mojsilović u Ovčar Banji, organizovan autobuski prevoz
Sledeći članakČačak 94 dobio i osmo pojačanje ovog leta, stigao bivši igrač FMP-a

5 KOMENTARA

  1. Prvo roditelje nauciti sta je vrlina. Mnogi to ne znaju. Pa misle da se moze kupiti. Ali ne, vrlina se prenosi sa kolena na koleno. Od dede, babe, oca, make, znaci polazi iz kuce. Pa se prenosi na svoju decu. I daje se primer,a ne suvoparno predavanje kao I sve tribine kojima smo svedoci.

  2. Povremeno zvati kao demonstratore ove iz zadruge 1,2,3,4,5,6, .Učite deco od njih,ne od roditelja,oni za svoje“vrline“ zarade ono što vaši roditelji u svom radnom veku ne mogu ni da zamisle a kamoli da stvore.

  3. Koliko se samo izmislja,zasto jednostavno ne vratite predmet „Domacinstvo“ ,bar bi deca ucila najosnovnije zivotne stvari,kada vec ne uce kod kuce od roditelja,cast izuzecima roditeljima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here