Đilas: Evropski plan za Kosovo nije dobar, ali bi njegovo neprihvatanje bilo još gore

4
274

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocenio je da rasprava o usvojenom tekstu evropskog plana za Kosovo nema smisla, te da nema nikakve svrhe izjašnjavati se o nečemu što se već dogodilo i što je neminovno.

On je rekao i da taj plan nije dobar za Srbiju, kao i da je za SSP najproblematičniji deo u kome se govori da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, što uključuje i UN. Đilas je, međutim, rekao i da odbacivanje sporazuma koji nije dobar za Srbiju – nije dobro za Srbiju i da bi je ono vodilo u izolaciju.

Ovoga puta nas niko ne bi bombardovao, ali bi imali ekonomsko bombardovanje sa katastrofalnim posledicama. Zbog toga bi se dodatno povećao ionako veliki egzodus stanovništva i za 30 godina bi nas bilo ne više od dva miliona. Srbija bi opustela – rekao je Đilas.

On rešenje vidi u politici baziranoj na pragmatizmu i realnosti, a ne emocijama.

Na konferenciji za novinare, Đilas je rekao da je evropski plan prvi dokument o Kosovu i Metohiji sa kojim su upoznati građani Srbije.

Doduše, tek onda kada je dokument prihvaćen. Upoznati tako što je dokument objavljen na sajtu EU. Ovaj plan je u najvećoj meri posledica pogrešne politike i pregovora koje je čitavu deceniju sam vodio Aleksandar Vučić i o kojima niko ništa nije znao. Kada je SNS dolazio na vlast obećali su da će poništiti sve što je neko pregovarao za Kosovo. Umesto toga Nikolićeva, Vučićeva, Dačićeva i Dinkićeva vlast je pregovore sa tehničkih podigla na statusne – rekao je Đilas.

Istakao je da su u ime Srbije prihvatili Briselski sporazum kojim su sa Kosova povukli najveći deo onoga što je od države Srbije na Kosovu ostalo.

A ostalo je malo, jer su 1999. zbog pogrešne politike morali da povuku vojsku, policiju i državne institucije. U ovih deset godina sve što su govorili da neće dati – dato je – naglasio je lider SSP.

Sve su dali, samo nisu dali plan za Kosovo na uvid javnosti, građanima, parlamentu. Dok su se Srbi sa severa žalili da trpe teror od srpske liste, Pink je nišanio Olivera Ivanovića, a vlast opoziciju u ovom delu Srbije nazivajući je izdajničkom. Na kraju tog procesa laži i neistina, kršenja Ustava i zakona dobili smo papir o kome se ne može raspravljati koji predstavlja plan Evrope za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine na način na koji je oni vide – rekao je Đilas i dodao:

Da li je taj plan dobar za Srbiju? Nije. Da li je moglo drugačije? Jeste. Da li je takav plan prihvaćen? Jeste. Da li je on sad neminovnost? Jeste. Da li je sad uzaludno o tome pričati? Jeste.

Istakao je da izjašnjavati se o nečemu što je neminovnost nema previše smisla.

Nema nikakve svrhe izjašnjavati se o nečemu što se već dogodilo i što je neminovno – naglasio je.

Izvor: Agencije

Prethodni članakObradović: Pet parlamentarnih stranaka traži sednicu skupštine o Kosovu
Sledeći članakLuke Black nakon pobede: Još uvek nisam ni svestan šta se dogodilo

4 KOMENTARA

  1. Pa pored tebe i tvog prijatelja vucka i nece nas biti vise od dva miliona a od toga ce milion biti rudari belosvetskih kompanija koje ce te dovesti…pametnom dosta…sada te napednjaci vole ,,gospodine djilasu“. Sve lose iz dosa je preslo u naprednjake i zasto bi ti bio izuzetak?

  2. Izdajica svoje zemlje. Čovek zapada koji će nam uzimati i dalje deo po deo zemlje i uništiti Srbiju. Nećemo ni postojati ni kao država ni kao narod sa ovakvima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here