Đilas osnovao Stranku slobode i pravde, imenovani i potpredsednici

1
424

Sloboda i pravda su danas najvažnije reči u Srbiji za koje treba svi zajedno da se borimo. Osnovna karakteristika stranke koju smo osnovali jeste da neće bežati od problema.

Pokušaćemo da pobegnemo od toga da se političari pretvore u političke analitičare koji komentarišu izjave drugih političara već će nuditi konkretna rešenja, rekao je posle Osnivačke skupštine Stranke slobode i pravde Dragan Đilas koji je izabran za njenog predsednika.

Prema Đilasovim rečima, fokus novoformirane stranke biće na ekonomskom razvoju Srbije i na obrazovanju jer ga ne smatraju toškom nego ulaganjem.

Đilas je istakao da će stranka izaći sa predlogom rešenja za KiM.

Zalažemo se za to da dva parlamenta usvoje Deklaracije o pomirenju. Smatramo da je pomirenje dva naroda a ne razgraničenje, rešenje. Treba omogućiti slobodu kretanja, ekonomsku saradnju, saradnju dva tužilaštva i policije u borbi protiv kriminala – naveo je Đilas.

On je najavio rešenje za položaj učesnika ratova, osnivanje fonda za majke koje ostaju bez prihoda na duži period, obezbeđivanje bar jednog besplatnog obroka za decu u školama, da svaki roditelj koji ima dete ometeno u razvoju ima bar minimalnu platu.

U izabranom rukovodstvu SSP su i Borko Stefanović, potpredsednik sa ovlašćenjima zamenika i Marinika Tepić i Dejan Bulatović kao još dva potpredsednika. Izabrano je i oko 40 članova Predsedništva među kojima su Marko Bastać, predsednik beogradske opštine Generalni Stari grad i poslanica Ana Stevanović. Generalni sekretar je Vuk Vučurević.

Ćilasova stranka nastaje na “temelju” Zelene ekološke partije- Zeleni koja će uskoro u registru partija biti preimenovana u Stranku slobode i pravde. Uz nju u SSP ušla je i Stefanovićeva Levica Srbije i još desetak pokreta i pojedinaca.

U Programskoj platformi se navodi da je sloboda najveća vrednost naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao i da će Srbija biti zemlja pravde u kojoj neće biti povlašćenih, nedodirljivih, potlačenih i poniženih. Pod geslom „Srbija može“ navode se garancije i mere za koje se ova stranka zalaže u oblasti ekonomije, obrazovanja i sporta, zdravstva, rada i socijalne zaštite, pravosuđa, kulture i informisanja, zaštite životne sredine, bezbednosti, spoljne politike, državne uprave i lokalne samouprave, a poseban deo izdvojen je za KiM i Vojvodinu. Kao jedan od zadataka se navodi uređena država sa efokasnim javnim službama u kojoj su zakoni isti za sve i svi imaju šansu.

Posle Osnivačke skupštine svečsnosti koja je upriličena u sali opštine Stari grad. Kao gosti došli su lider DS Zoran Lutovac, predsednik Dveri Boško Obradović, potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

Izvor: Danas

Prethodni članakPokloni lekarima do 460 evra više se neće računati kao mito
Sledeći članakJuniori Borca nakon veliki borbe ostali bez finala

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here