Đukić Dejanović: Fale nam nastavnici, povećanje plata samo jedno od rešenja

13
2758

Srbiji fale prosvetni radnici, a nedostatak nastavničkog kadra mora se rešavati na razne načine, od kojih je povećanje zarada samo jedan, a nekim nastavnicima značila bi i mogućnost doškolovanja, izjavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

 • Fale nam predavači za matematiku, informatiku, fiziku, nemački, engleski i srpski jezik. Jedna od mera jeste i da dajemo stipendije od 19.800 dinara mesečno, međutim, moramo pomoći i na druge načine, ne samo finansijski – rekla je ona za „Blic televiziju“, a prenosi današnji „Blic“.

Dodala je da su zaposleni u obrazovanju dobili 30 odsto veće plate i da je to, kako je rekla, sad već pristojno, a da se ove godine mora raditi na daljem povećanju plata kako bi bili motivisani da rade svoj posao.

Ocenila je da to povećanje nije dovoljno da se mladi stimulišu za bavljenje ovim poslom i istakla da bi, uz finansijske, valjalo raditi i na edukativnim stimulacijama.

 • Nekim nastavnicima će značiti mogućnost da svake godine idu na doedukaciju, doškolovanje, da mogu da imaju kontinuirane profesionalne edukacije, i da one ne budu o njihovom trošku, nego da im država to obezbedi – rekla je ministarka.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakFMP slavio protiv Budućnosti, pritisak na Borcu
Sledeći članakPočelo suđenje za pad mosta u Ovčar Banji, evo šta je pred sudom rekao jedini okrivljeni

13 KOMENTARA

 1. Ljudi, dođite sebi, naravno da fale i naravno da niko neće u prosvetu. Školski sistem je izgubio svaki smisao. Dati roditeljima pravo da ocenjuju prosvetare, dolaziti sa advokatima da se pod pretnjom popravljaju ocene eeeeeeej. Zapitajte se pod kakvim pritiskom rade ovi ljudi.

 2. Naravno da je mnooogo i najviše u novcu tj platama i rešenja za stalni i to je ono što vi možete da rešite.
  Sledeće je uvažavanje i poštovanje kako djaka tako i roditelja ali plašim se da je kućno i osnovno vadpitanje problem društva a ne ministarstva.

 3. Zašto ne bi dali neke, bar simbolične, stipendije ljudima iz prosvete, čiji se predmeti ukudaju, ako žele da se prekvalifikuju za predmete koje nema ko da predaje? Ja sam upisala Matematički fakultet jer se filozofija ukuda u srednjim stručnim školama pa ću ubrzo ostato bez posla. Pritom sam platila školarinu jer sam prvi fakultet završila na budžetu pa više nemam pravo. Značila bi mi novčana pomoć koja bi pokrila ono što mi je potrebno za studiranje.

 4. Daj te radnicima stalna resenja , pod ugovorima rade po 7 -8 – 9 – 10 god .Sto u skolskim i predskolskim ustanovama .Ne mogu prici banci da podignu kredit da rese stambmo pitanje stvarati porodice .Vi to mozete gospodjo Djukic da ostanu u nasoj lepoj Srbiji i imaju volju za rad .

 5. Jedino da ova vlast uvede i „prutic“ za profesorske nestasluke, kojim bi ih „dobra“ deca prevaspitavala. Mozda bi to pomoglo?

 6. Uvazena gospodjo Djukic posao koi obavljaju predskolske i skolske ustanove je tezak , naporan prvenstveno pritisak roditelja , njihova deca su uvek u pravu dajemo sve od sebe al oni veruju svojoj deci .Godinama radimo bez resenja stalnog radnika uvek pod ugovorima .Nemozemo prici ni jednoj banci da bi podigli kredit da imamo krov nad glavom.. Drugo da stvaramo porodice da se povecava natalitet , kako nismo stalni radnici nesmemo gde sa decom kad niste stalni radnik .Po 9 – 8 – 7 god smo pod ugovorima ode u nedogled .Gubimo volju za rad jer nas niko ne uvazava .Vi to jedino mozete resiti . Unapred zahvalne predskolske i skolske ustanove .

 7. Osnovni problem nedostatka kadra su niski licni dohoci.Dajte platu profesoru kao drugima u budzetu sa fakultetom i nece biti problema.A ne svi u budzetu plate godinama iznad proseka a prosvetni radnici ispod proseka.Prosvetni radnici su prosli sve obuke za reformu pbrazovanja.Tako da su obuceni za rad a oni koji nemaju adekvatnu diplomu neka se doskoluju.

 8. Mozete nuditi visoke plate u prosveti uvesti hiljade policajsca psihologa ako neuvdete red i odgovornost dece i roditelja.Nece nastavnici raditi gde ih svaki dsn neki ucenik ili roditelj vreda.Rad red disciplina odgovornost strozije kazne izbaciti politiku iz prosvete

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here