Do kraja godine trebalo bi da zaživi e-bolovanje, evo šta taj sistem donosi

0
252

Građanima Srbije bi do kraja godine trebalo da bude omogućena usluga elektronskog bolovanja, čime bi pacijenti bili lišeni obaveze da nose doznake o bolovanju poslodavcu.

E-bolovanje će biti sistem koji će povezati poslodavce, lekare i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

  • Ovaj sistem će omogućiti da se ubrza ceo proces bolovanja, koji je zaista jedna kompleksna procedura i podrazumeva nošenje dokumentacije i njihovu cirkulaciju kroz sistem, i pre svega da pacijentima olakša da ne moraju bolesni da nose ovu dokumentaciju poslodavcu, već će poslodavac automatski imati uvid u potrebne informacije, a Republički fond će takođe imati potreban pristup – za RTS objašnjava Isidora Šmigić, menadžerka za regulatornu reformu iz NALED-a.

Ističe da je važno i što će Republički fond za zdravstveno osiguranje moći da pristupi potrebnim informacijama kako bi komisije mogle da razmatraju eventualno produžavanje bolovanja duže od 30 dana u slučajevima kada je to potrebno.

Kako kaže, e-recept, koji funkcioniše od 2019. godine, revolucionaran je sistem jer je samo u poslednjih 18 meseci doneo uštedu veću od 30 miliona evra, a e-karton je nešto na čemu se radi već neko vreme.

  • Očekujemo da njegova puna implementacija krene početkom 2026. godine. Potrebno je uskladiti i zakonski okvir i doneti neke podzakonske akte koji će urediti procese kako će e-karton funkcionisati. On će omogućiti brže i efikasnije kretanje kroz zdravstveni sistem, tako da pacijenti ne moraju ponovo da rade određene analize. Njihovi lekari mogu u potpunosti da pristupe istoriji bolesti, tako da verujemo da će biti unapređenje kako za lekare tako i za pacijente – ističe Šmigić.

Od 2019, kada je usvojen postojeći Zakon o zdravstvenom osiguranju, lekar opšte prakse mogao je da propisuje bolovanje do dva meseca, u zavisnosti od bolesti i brzine oporavka, piše Vreme.

Najnovijim izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju skraćen je, između ostalog, period bolovanja koje odobrava izabrani lekar sa dosadašnjih 60 na 30 dana, nakon čega se zaposleni upućuje na prvostepenu lekarsku komisiju koja odlučuje o daljem toku lečenja.

Međutim, čini se da je zloupotreba bolovanja najučestalija kada zaposleni odsustvuje sa rada nekoliko dana, te se stiče utisak da ovakve izmene neće značajno doprineti rešenju ovog problema.

Izmene se neće odnositi na tek operisane, onkološke pacijente i trudnice.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poslednje tri godine znatno više žena je odlazilo na bolovanje, uglavnom u regionu Beograda, i to nižeg stepena obrazovanja.

Izvor: RTS, Vreme

Prethodni članakOvaj deo teritorije Čačka danas osam sati bez struje
Sledeći članakMinistar Glišić: Uskoro počinje gradnja nove zgrade naučno-tehnološkog parka u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here