Dobar rod kupusa u čačanskom kraju, problem plasman

0
690

ČAČAK – Na čačanskim njivama polako se privodi kraju seča kupusa koji je prema svim pokazateljima ove godine izuzetno dobro rodio.

Kvalitet je odličan, a rod je i do 100 tona po hektaru. Međutim, povrtare brine da li će moći da ga prodaju.

Ivan Popović iz Zablaća kupus uzgaja na površini od oko tri hektara. Kaže da je od malena uključen u proces proizvodnje kupusa, ali i ostalih povrtarskih i ratarskih kultura.

U ovom poslu ističe da ima dosta napora, ulaganja, a sve u cilju kako bi se došlo do materijalne dobiti.

Od sorti kupusa koje uzgaja najzastupljeniji je bravo, a tu su i hinova koronet, kao i Bukurešt.

Ovogodišnji rod je rekordan uprkos lošim vremenskim uslovima, pre svega suši. Plasman je otežan, cene su u padu i pitanje je gde će kupus završiti – rekao je Popović agenciji MNA.

Trenutna cena kupusa je između 10 i 12 dinara, a Popović kaže da će najgore biti ako roba ostane neprodata, što se ranije dešavalo.

Dešavalo se prethodnih godina da je dosta kupusa završavaloi u Rumuniji, Rusiji, ali to zavisi od drugih faktora, izvoznika i cena na tamošnjem tržištu – naveo je Popović

Ističe da je njegov kupus univerzalan, dobar je za svežu potrošnju u vidu salate, kao i za kišeljenje.

Na području koje pokriva Poljoprivredno savetodavna stručna služba (PSSS) Čačak (Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Arilje), kupus je ove godine posađen na površini od oko 2.000 hektara.

Najveća proizvodnja, čak 80 odsto se odvija na području grada Čačka.

Ova godina je bila izuzetno povoljna za proizvodnju kupusa, imali smo period visokih temperatura, tamo gde nije nedostajalo vode, kao što je slučaj u našem kraju, doprinelo je visokom prinosu i dobrom kvalitetu – rekao je savetodavac za povrtarstvo PSSS Čačak Borko Ivanović.

Sada kada svi seku kupus i kada je najveća ponuda na tržištu, proizvođačima koji imaju hladnjače savetuje se da sačekaju bolju cenu.

Svi koji nemaju takve uslove prinuđeni su da ponude kupus na tržištu. Najoptimalinija temperatura čuvanja kupusa je od -0,5 do +0,5 i ona se pokazala kao idealna – objasnio je Ivanović.

Na ovogodišnji teži plasman kupusa uticao je i dobar rod ovog povrća u zemljama okruženja, što nije bio slučaj protekle dve godine.

Izvor: MNA

Prethodni članakStručno vođenje kroz izložbu Klaudije Čejsling
Sledeći članakTurističkoj organizaciji Čačka prva nagrada za set razglednica

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here