Dogovorena saradnja Čačka i Trebinja u okviru programa “Čačak – Prestonica kulture Srbije 2023.“

3
1287

ČAČAK – Delegacija grada Čačka, koju su činili Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka, Miloš Papić, gradski većnik, i direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Branko Ćalović, posetila je Trebinje.

Tokom sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćirićem i njegovim saradnicima, dugo najavljivana saradnja u oblasti kulture, na obostrano zadovoljstvo, realizovaće se tokom sledeće godine kada će Čačak poneti laskavu titulu Nacionalne prestonice kulture.

Kako je naglašeno tokom razgovora, Čačak i Trebinje povezuju “naši koreni, naši značajni umetnici, kulturni delatnici, nosioci kulture i težnje za uklapanjem u vrednosti savremenog sveta – pesnik Jovan Dučić i slikarka Nadežda Petrović, čiji je brat Rastko, kao i Dučić ,bio književnik i diplomata“.

Povezuje nas i košarka. Čačak je grad košarke i sledeće godine otvaramo Muzej košarke, a iz Trebinja su i Savović i Radmanović, poreklo vode i Bodiroga, Gurović, Danilović i najbolji košarkaš Evrope Dražen Petrović – podsetio je Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

On je naglasio da Čačak i Trebinje povezuju privreda i preduzetništvo kao i naši manastiri, mala srpska Sveta Gora, čuveni manastir Tvrdoš, hercegovačka Gračanica, i nekoliko svetinja koje su važni duhovni centri našeg naroda još iz srednjeg veka.

Kada pominjemo Gračanicu, znamo da je to jedna od Nadeždinih najpoznatijih slika, koja se čuva u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“, a Trebinje ima Likovnu akademiju koja je iznedrila poznate savremene stvaraoce, od kojih će se neki predstaviti tokom 2023. u našem gradu. Dogovoreno je da postavku vezanu za Jovana Dučića, Muzej Hercegovine upriliči u našem gradu, a koja je prošle godine predstavljena u SANU, kao i muzičko-scenske programe u organizaciji njihovog Kulturnog centra. Otvorili smo mogućnost da se naše ustanove kulture predstave u Trebinju putem izložbi, pozorišnih predstava, književnih i muzičkih programa – rekao je Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“.

Planirana je sveobuhvatna kulturna saradnja, koja je već ranije značajno uspostavljena, a posebno će u Čačku biti predstavljene trebinjske kulturne manifestacije i projekti iz oblasti kulture – rekao je nakon sastanka gradonačelnik Mirko Ćirić, ističući da su za ovaj grad posebno značajni zajednički projekti koje ćemo realizovati u narednom periodu, a na obostranu korist oba grada.

Izvor: Morava info

Prethodni članakSa analize stigli rezultati 539 uzoraka iz Moravičkog okruga, ponovo više od 100 novozaraženih u Čačku
Sledeći članakNa mesec i po dana do početka sezone Borac sa sedam igrača pod ugovorom

3 KOMENTARA

  1. E moj Perice, nici ni za vic. Ti si p….ca. A naš lepi grad će tek da bude lep, uspešan. I dobro je da sarađuje sa Trebinjem jer je to jedno od najlepših gradova u bivšoj Jugi. A tek ljudi, srdačni, gostoprimljivi,širom raširenih ruku.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here