Dok građani grcaju u dugovima, banke profitiraju: Značajna dobit od povećanja kamata

2
745

Izveštaji mnogih stranih medija govore o tome da banke beleže rekordne profite usled povećanja kamata.

Da rast cena kredita vodi ka većoj profitabilnosti banaka i u Srbiji potvrđuje profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić za Euronews Srbija.

Grubišić kaže da banke definitivno nešto više zarađuju i da su to pokazali njihovi profiti zato što su skočile aktivne kamate.

On je rekao da su faktori koji utiču na rast profita banaka, osim kamatnih stopa po kojima odobravaju kredita, razne usluge i proizvodi koje nudi.

Banke negde imaju različite izvore finansiranja, to zavisi koliki je njihov trošak odobravanja kredita, to se razlikuje između banaka. Neke strane banke prevashodno imaju pristup prvoklasnom tržištu tamo gde po euriboru mogu da se zaduže ili od centrala da vuku te neke linije – kazao je on.

Grubišić nastavlja da postoje i neke druge banke, koje zavise od izvora finansiranja.

Takve banke svakako da zarađuju i da nisu podigle odgovarajuće kamate na depozite, te tzv. pasivne kamatne stope jer je to štednja, a podigli su aktivne i tu se usklađuju sa euriborom, što znaju svi korisnici i stambenih kredita – rekao je.

On je, međutim, naveo da banke na štednju nisu odgovarajuće reagovale, ali da nivo depozita uprkos ovako niskim kamatnim stopom i dalje raste i da je s početka bio oko 14 milijardi evra.

Grubišić kaže da ne vidi da dolazi do značajnijeg pada zaduživanja i da banke ne bi dizale kamate da beleže pad kreditne aktivnosti.

Bankar i finansijski konsultant Vladimir Vasić naveo je da „najveći kolač“ kod banaka prodaja kredita, ali da se smanjenje zaduživanja kod banaka dešava kao posledica restriktivne monetarne politike.

U ostvarivanju profita banaka jeste i rizik poslovanja, svakako da banke nisu, kao ni ranije, bile darežljive. Smanjena je darežljivost banaka u plasmanu upravo iz tog razloga što postoji neki rizik da neki ljudi ili privreda neće moći da vrate svoje obaveze – rekao je.

Vasić kaže da upravo komponenta rizika u ceni novca prilično raste.

Kada je restriktivna monetarna politika, imate one koji možda usporavaju, neće uzeti kredit i imate one koji su uzeli kredit pa možda neće moći da ga vraćaju. Sve to kada se sabere, bilo koji profit da banka sada pokaže za prošlu godinu je uvek sa jednim znakom pitanja, ali da vidimo šta ce se dešavati ove godina i cele sledeće, uvek bih to posmatrao na duži vremenski period – dodaje.

On je objasnio i da profitabilnost može da bude i rezulatat spajanja banaka.

U poslednjih nekoliko godina smo imali nekoliko konsolidacija, spajanje nekoliko banaka i samim tim banke tako smanjuju operativne troškove poput broja ekspozitura i broja zaposlenih. Naravno na profitabilnost banaka utiču brojni troškovi pre svega i radne snaga. Svedoci smo da nema dovoljno radne snage, da cena rada raste tako da je i to jedna od komponenti koja utiče na profitabilnost banaka – rekao je Vasić.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakAmfiteatar u Ovčar Banji: Nastup sastava Art Dell Est
Sledeći članakDvadeset godina od osnivanja Izdavačke kuće “Pčelica“

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here