Dolović: Pojačano interesovanje investitora zbog gradnje auto-puta na teritoriji Lučana

2
389
Još jedan četvorogodišnji mandat: Milivoje Dolović

LUČANI – Uprkos tome što još uvek nije izgrađena deonica auto-put od Preljine do Požege, strane kompanije se već interesuju za otvaranje fabrika u Lučanima, izjavio je u intervju novinskoj agenciji MNA predsednik opštine Milivoje Dolović, koji istovremeno najavljuje veća ulaganja u sela kako bi mladi ostali u Dragačevu.

Lučani će imati uključenje i isključenje sa auto-puta u Krstacu, podsetio je Dolović, dodajući da je urađena privremena eksproprijacija na 37 hektara za kampove.

To su kampovi u Negrišorima i Krstacu. U ovom drugom će biti smešteno skoro 600 kineskih državljana koji će narednih godina graditi tu deonicu auto-puta – rekao je Dolović, dodajući da sve što je bilo do lokalne samouprave ona je uradila.

Odeljenje za urbanizam se bavi pribavljanjem u vlasništvo države kompletne trase auto-puta, određeni probni radovi u tunelskim oknima se obavljaju, tako da nas očekuje veliki početak radova. To će biti velika stvar za opštinu Lučani – istakao je Dolović.

Izgradnjom auto-puta, kaže Dolović, Lučani će biti povezani sa drugim auto-putevima, a na taj način stvoriće se bolji uslovi za privredni razvoj, turizam…

Uporedo sa izgradnjom auto-puta krećemo u formiranje industrijske zone u Krstacu. Ona će se prostirati na oko 30 hektara i otkup zemljišta pratiće dinamiku radova na auto-putu. Kada se završi auto-put imaćemo na raspolaganju svih 30 hektara koje ćemo ustupiti potencijalnim investitorima – naveo je on.

Na pitanje da li već ima zainteresovanih kompanija za izgradnju fabrika, Dolović kaže da je pre nekoliko meseci dolazila italijanska delegacija koja je zainteresovana za otpočinjanje proizvodnje džambo vreća za pakovanja.

Pre nekoliko dana smo dobili upite od jedne poljske kompanije. Još nismo ni blizu završetka auto-puta, a potencijalni investitori se već raspituju – rekao je Dolović.

Opština Lučani i 2019. godinu pamtiće po poplavama koje su ponovo primorale brojne ljude da napuštaju stambene i poslovne objekte, rekao je Dolović, dodajući da je tokom leta i jeseni izgrađen nedostajući deo bedema kako bi se zaštitila domaćinstva i na levoj obali Bjelice.

On je rekao da su sada naselja u Lučanima sa obe strane reke bezbedna i da više nema opasnosti od poplava.

Krajem 2019. godine u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja raspisan je tender za rekonstrukciju opštinskih vodotokova drugog reda, a vrednost projekta je oko 120.000.000 dinara. Želimo da rešimo problem izlivanja bujičnih potoka na vodotokovima drugog reda, pre svega na lučanskom potoku, Dupljaju u Guči, potocima koju potiču pored srednje škole i Doma zdravlja u Guči – naveo je Dolović.

Istakao je da se dosta radilo na izgradnji putne infrastruktire i zahvaljuje državnom rukovodstvu na pomoći.

Posredstvom Javnog preduzeća Putevi Srbije smo uradili oko 80 kilometara puteva, a većina ih je prvi put rekonstruisana i asfaltirana. Zaživela je opštinska odluka za finansiranja izgradnje puteva po sistemu dva na jedan, preciznije na jedan dinar građana, lokalna samouprava izdvaja dva. Na taj način smo asfaltirali oko 10 kilometara puteva – rekao je Dolović.

Prema njegovim rečima, sredstva za asfaltiranje puteva u 2020. biće veća, jer postoji veliko interesovanje građana za izgradnu puteva po tom sistemu.

Protekle godine rekonstruisana je vodovodna mreža u selu Lučani, za oko mesec i po do dva stanovnici u Donjoj Kravarici dobiti pijaći vodu, a spremni su projekti za rekonstrukciju seoskih vodovoda u Kaoni u delu Milatovića.

Dolović navodi i da je spreman projekat za izgradnju kanalizacione mreže u mesnoj zajednici Krstac.

Planirano je 250.000.000 dinara za rekonstrukciju magistralnog vodovoda, kao i mreže u naselju Lučani – rekao je on.

Kada je reč o većim kapitalnim ulaganjima, Dolović je istakao da će tokom 2020. godine početi rekonstrukcija srednje škole u Guči, dodajući da je rok za završetak radova sedam meseci.

Rekonstruisaće se i zgrade osnovne i srednje škole u Lučanima, a konačno će biti završena i sportska hala čija gradnja je počela 2006. godine. Sa jednom firmom iz Ivanjice potpisali smo ugovor za nastavak radova u hali – izjavio je Dolović.

Prema njegovovim rečima, protekle godine ulagalo se i u objekte javne namene, pre sve Centar za socijalni rad, dodajući da je završen tender za dogradnju dve sobe u vrtići u Guči.

Budžetom za 2020. godinu, koji će se realizovati u iznosu od oko 780.000.000 dinara, predviđeno je da će na kraju godine biti ostvaren suficit od oko 20.000.000 dinara.

Pored većeg ulaganja u putnu infrastrukturu, zaštitu životne sredine, biće povećana ulaganja i u socijalnu zaštitu. Po prvi put imaćemo i sredstva za vantelesnu oplodnju, povećali smo sredstva za naš vrtić u Lučanima. Budžet za poljoprivredu je uvećan sa 28.000.000 dinara u 2019. na 38.000.000 dinara u ovoj godini. Sve to radimo u cilju stvaranja što boljih uslova za život, rad i opstanak mladih na selu – zaključio je Dolović.

Izvor. MNA

Prethodni članakZbog snega otežan saobraćaj na deonici auto-puta od Preljine do Ljiga
Sledeći članakPredstavnici gradskog rukovodstva odsekli badnjak u Donjoj Trepči (FOTO)

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here