Dom kulture na Kablaru pravili seljani, a sada pripada SPS-u, suđenje u toku

2
556
Dom kulture u Vrnčanima; foto: RINA

ČAČAK – Pred osnovnim sudom u Čačku u toku je parnica gradske uprave koju zastupa javno pravobranilaštvo protiv tužene Socijalističke partije Srbije, radi utvrđivanja prava svojine. Spor se vodi oko Doma kulture u Vrnčanima na Kablaru, u zaseoku Rijeka, kojeg su meštani sagradili kulukom 1946. i 1947. godine ali je, neobičnim sledom događaja u našoj postojbini, nekad uknjižen kao posed Socijalističkog saveza radnog naroda, a danas je imovina Socijalističke partije Srbije.

Kad su meštani ovog planinskog sela odlučili da svoju zadružnu zgradu, koja je poklekla, prepokriju i srede, suočili su se sa činjenicom da ono što su njihovi preci podigli nije njihovo, već pripada SPS-u.

Najpre je Gradska uprava za inspekcijski nadzor u Čačku rešenjem 4. aprila 2017. naložila “investitoru, MZ Vrnčani, da u roku od tri dana poruši poslovni objekat površine 159 kvadrata, izgrađen bez građevinske dozvole”.

Na to je Miodrag Karanac (52), predsednik Saveta MZ Vrnčani, savio tabak i od Gradskog javnog pravobranilaštva u Čačku 18. maja prošle godine zatražio da pred sudom pokrene postupak radi utvrđivanja prava svojine na Domu. U tom dokumentu stoji, pored drugog:

Objekat je izgrađen odmah nakon rata, 1946/47. godine, građen je sredstvima sela. Tačnije, u izgradnji su učestvovali žitelji Vrnčana i to kulukom, ali su davali i novac i materijal, kamen, kreč, građu, ciglu. Objekat je površine 161 kvadrat, namena je bila da koristi potrebama sela: jedan deo da bude otvorena prodavnica sa magacinom, drugi Dom kulture.

Karanac ističe da su parcelu za gradnju poklonili starosedeoci Vrnčana, i dodaje:

Nije nam poznato kako su i zašto na parcelu i objekat upisani JP “Srbijavode“ i Socijalistički savez radnog naroda, ali znamo da MZ o tome nikad nije obaveštena niti da su navedeni taj objekat ikada koristili. Objekat je ruiniran, ali postoje meštani i priložnici koji su spremni da se obnovi radi korišćenja – kaže on.

Građevina na sastavku Odzića i Cerovačkog potoka u ceriku, devet kilometara od Ovčar Banje, ispostavilo se, nije vlasništvo onih koji su dali zemlju i podigli seosku zadužbinu, već Socijalističke partije koja je pravni naslednik SSRN – a kao svog osnivača.

Već je održano nekoliko ročišta pred Osnovnim sudom u Čačku, advokat partijske centrale SPS-a iz Beograda poriče pravo svojine gradu Čačku, na redu je saslušanje svedoka iz sela kako bi oni, makar iz mladalačkih uspomena, posvedočili ko je šta dao i šta je čije tu.

Sa magistralnog puta Ovčar Banja – Požega u Tučkovu skreće se na pet kilometara makadama uz kablarski vis i prolazi uz Vrnčansku reku, pored 14 zapustelih kuća. Ni čoveka ni zverke, nigde, ali je krajolik nezaboravan, Srbija iz divotnih priča. Na Domu se odmah uočava novi crep jer su meštani prepokrili zgradu da ne bi propala. Imaju, pored ostalih i prilog – dva prozora i vrata od svog zavičajca Marka Mićića koji živi u Sidneju.

Karanac podseća da je selo 1953. godine imalo 704, a na popisu iz ove decenije tek 220 duša, i za agenciju RINA objašnjava šta oni, ustvari, žele:

Da oživimo gorske strane dragog zavičaja, da se narod okuplja na mestu otkuda je potekao, da niko sutra ne kaže kako iza nas ništa zajedničko ne osta. Za korišćenje Doma zainteresovani su Planinarsko društvo “Kablar“ i Geografsko – ekološko društvo iz Čačka, a mi kao Mesna zajednica ne bismo tražili nikakvu kiriju, samo da se oživi naš rodni kraj.

Dom je na 550 metara nadmorske visine, na sastavku dve vode i uporni meštani neće da okrenu leđa predačkoj tekovini.

Mislim i nadam se da će neka mudra glava u Beogradu reći da se više ne sudimo ni sporimo. Šta bi kome smetalo da se ovo, recimo, da na upravljanje na 99 godina za jedan dinar – pita Karanac.

Izvor: RINA

Prethodni članakVrhovna komanda kao urnebesni eksperiment: Militaristička farsa
Sledeći članakVećina kasirki u Srbiji mora da stoji celu smenu, „jer nisu plaćene da sede“

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here